ᐉ Как да изберем геймърски компютър? | Hop.bg
  en

Как да изберем геймърски компютър?

30.05.2020    0 Харесвания 13895
Как да изберем геймърски компютър?

Това е въпрос, който си задава всеки геймър и родител.

Работата е там, че този въпрос няма еднозначен и категоричен отговор. Изборът на компютър за игри е обвързан с предпочитанията на човека, за когото е предназначен компютъра и най-често паричните възможности на купувача. Ето защо ние в Hop.bg смятаме, че реновираните бизнес клас машини ще вършат много добра работа на почти всеки един фен на видео игрите.

 

Избор на видео карта

 

GPU - видео картаВидео картата е най-важният компонент на един компютър за игри и с това са запознати повечето играчи. До някъде изборът на видео карта е ограничен поради факта, че има само два производителя на чипове за видео картите - AMD Radeon и Nvidia.

 

В ниския и средния ценови диапазон AMD и Nvidia можем да кажем, че имат равностойни параметри и цени, докато във високия, high end графичните ускорители на Nvidia - RTX series, остават ненадминати и желани от голяма част от играчите. Но AMD изобщо не са вън от "играта" и това ни показва последната им серия видео карти - 5000.

 

Параметрите, които производителите описват на видео ускорителите са основният начин да разграничим една видео карта от друга. Обаче двете фирми производители на видео чипове имат различен подход в изграждането, архитектурата на тези чипове и въпреки, че крайният резултат е сходен, пътят на информацията и начина на обработване са различни.

Съветът ни е да отделите пари за хубава видео карта, но да не подценявате и останалите

компоненти на вашия бъдещ геймърски компютър.

 

CPU - процесорИзбор на процесор

 

Въпреки, че централният процесор не играе решаваща роля при игрите, добър CPU (central processor unit) с повечко ядра, кеш памет и тактова честота винаги ще бъде от полза. Поне от както софтуера на игрите може да се възползва от многонишкови, ядрени процесори.

Според изборът на CPU човек може да си избере и дънна платка (MBD - motherboard), заради гнездото, сокета в което "ляга" процесора. Тези сокети, гнезда са специфични за всяка серия процесори и след избор на CPU нямате богат избор на дънни платки, които могат да работят с точно този процесор.

 

 

Избор на захранване

 

Винаги е добре да се разчита на световно известни и доказани марки, защото захранването (PSU) е основен компонент, отговарящ за правилната работа на всички останали части, захранвайки ги с електричество.

Основната ни препоръка е да си намерите PSU според минималните изисквания на избраната от вас видео карта. Като има ли захранващият блок нужните изходи, за да бъде добре захранена с ток видео картата. Сериозните геймърски видео карти имат нужда от допълнителен ток, който не могат

да получат чрез сокета на дънната платка и трябва да се свържат директно с PSU, а това зависи от самият PSU.

Качествените компютърни захранвания могат лесно да бъдат разпознати, защото се описват с коефициент на ефикасност (80 plus). Този коефициент на ефикасност означава, че сертифицираните по него PSU използват ефикасно електрическата енергия и само малка част от нея се превръща в загуби или отделена топлинна енергия - 80% използвана енергия при 20, 50 и 100% натоварване.

Мислейки за енерго ефективен захранващ блок, мислите и за планетата Земя.

 

RAM memoryИзбор на оперативна (RAM) памет

 

Тук няма кой знае какво да се сподели, има много качествени производители на RAM памет.

Както всеки един компютър и за геймърските машини се препоръчва всички RAM платки да са на един производител, от една и съща серия. Защото "разговорите" между оперативната памет винаги носят повече информация, ако платките имат еднакви параметри - тактова честота, волтаж, забавяне.

 

 

 

Избор на кутия

 

Тук също не можем да добавим кой знае колко, освен че е препоръчително кутията да е достатъчно широка за да подредите добре всичките кабели, стърчащи от всякъде. Това ще подобри въздушните потоци, охлаждащи компонентите на вашия геймърски компютър. Разбира се, ако не сте разбили новогодишната си касичка и можете да отделите няколкостотин лева за кутия, бихме ви препоръчали да си набавите водно охлаждане за CPU и GPU. Прегряване на GPU по време на игра е сериозен проблем, който разваля удоволствието, от която и да е игра. А и води след себе си допълнителни разходи, ако не му се обърне внимание на време. Няма по-добър момент да се обърне внимание на охлаждането, когато си купуваме кутия за игровия ни компютър.

Повечето кутии около стотина лева се предлагат с добри вентилатори, охладители. Но при разтеглив бюджет препоръчваме да се обърне внимание на по-добри охладители.

 

 

Ако все пак изборът на компоненти ви се струва плашещ или не ви става ясно какво точно да си купите, ние в Hop.bg сме насреща с предложения за употребявани, но реновирани геймърски компютри.

 

 

 

 

 

Коментари(0)

0.00
0
0
0
0
0

Напиши коментар

1 2 3 4 5

Бележка:  HTML не е позволен!

Промоции

Последни публикации

Hop.BG - ВходВход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Регистрация


Желаете ли да получавате наши промоционални предложения чрез електронна поща?Вход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Забравена парола

Напишете в полето отдолу пощата, с която сте се регистрирали на нашия сайт и ще получите на тази поща нова временна парола.

Hop.BG - Изпрати на приятел

Hop.BG - Търсене