ᐉ Как да изберем лаптоп за работа? | Hop.bg
  en

Как да изберем лаптоп за работа?

14.10.2020    0 Харесвания 91
Как да изберем лаптоп за работа?

Всеки потребител при вземане на решение за покупка на лаптоп си задава въпроси като „как да избера най-доброто на най-ниска цена“, „нов или втора употреба“, „коя марка“ и т.н. Изборът е труден, тъй като на пазара се предлагат различни модели и марки, характеристики и дизайн. Най-важно е да си отговорим на въпроса за какво ще го ползваме:

  • работа в офиса (документи и комуникация)
  • професионална употреба - обработка на снимки и видеа (Photoshop), графичен дизайн (CAD системи), програмиране
  • развлечения у дома – музика, филми, интернет.

 

И за да ви помогнем в избора, тук ще наблегнем на важни специфики, на които трябва да обърнете внимание, когато избирате какъв лаптоп да си закупите.

 

Процесор

Ключова роля за производителността и бързината при работа е скоростта на процесора. По-слаби процесори са Celeron, Atom и Pentium на Intel и Е-серията на AMD. Най-масови са i3, i5, i7 на Intel и сериите FX- и A- на AMD.

 

Оперативна памет (RAM)

Също е с важно значение за производителността на лаптопа. Повечето машини предлагат възможност за ъпгрейд, т.е. разполагат с допълнителни слотове за RAM памет.

 

Видео карта

Може да бъде вградена в процесора (Intel HD Graphics) или на отделна платка. Тя е с важно значение, ако лаптопът ще се ползва за игри или тежки програми.

 

Памет за съхранение на данни

Така наречените твърди дискове могат да бъдат два типа: стандартен HDD или SSD, който е на принципа на флаш паметите. Първият тип е по-бавен и енергоспестяващ, но е по-сигурен носител на информация. SSD-дисковете са по-надеждни, тъй като при тях липсва механична част, издържат на вибрации, дефектират по-рядко, по-енергоефективни са и са с по-високи скорости на трансфер на данни.

 

Размер

На пазара се предлагат три основни типа:

  • Ултрабук – тънки и леки, супер компактни лаптопи.

  • Стандартни – най-масовите са от 14 до 17 инча

  • Хибрид лаптоп/таблет – те са със сензорни екрани. При някои модели клавиатурата се откача и устройството може да се ползва само като таблет. При други – екранът се отваря до 360 градуса, което също позволява работа в режим „таблет“.

 

Операционна система

Windows, Mac, Linux и др. Коя ще изберете също изцяло зависи от приложенията, които използвате.

 

Възможности за свързване (интерфейси)

До голяма степен са важни, тъй като е от значение дали ще свързвате периферни устройства (мишки, флашки, принтери), външни монитори или телевизор.

 

Лаптопи за работа вкъщи и офиса

 

Най-общо казано всяка една конфигурация е подходяща за елементарни приложения като мейл клиенти, интернет сърфиране, музика, филми, документи и таблици. Тук определящо е до колко ще натоварвате системата с брой отворени подраздели (табове) в браузерите, колко приложения ще искате да бъдат стартирани едновременно, какъв формат видео файлове ще отваряте, диагоналът на екрана и разбира се личният ви избор за дизайн.

За по-леко натоварване са достатъчни процесорите на Intel - Celeron, Pentium, Core i3, Core i5, Core i7, AMD E-сериите, оперативна памет от 4GB до 8GB, вградена видео карта.

За средно натоварване – поне трето и четвърто поколение на процесорите Intel Core i5 и Core i7, AMD A8-сериите, RAM от 8GB до 16GB. Препоръчително е твърдият диск да е тип SSD, заради високата му скорост при запис и четене на данни.

 

Лаптопи за професионална употреба

 

Това са така наречените модели тип мобилна работна станция (Dell Precision, HP ZBook, Fujitsu Celsius и др.) или мощни конфигурации с четириядрени процесори, външна видео карта (nVidia Quadro, AMD Fire Pro), над 16GB RAM, SSD, висока резолюция на дисплея и IPS екран.

Приложенията за обработка на снимки, клипове, чертане, рендиране, 3D анимации, моделиране, някои софтуери за програмиране, както и съответните им версии са приложения за сложни изчисления и имат определени системни изисквания, с които трябва да се съобразим при избор на лаптоп за такъв тип работа.

 

След като сме изяснили за какво предназначение и с каква конфигурация ще е лаптопът следва избор на конкретен модел. Не избирайте по марка и цвят, избирайте по качество, ергономичност и функционалност.

В магазините на Hop.bg ще откриете втора употреба висок клас лаптопи на доказани производители. Нашите консултанти ще отговорят на всеки възникнал въпрос относно избора ви на устройство, както и ще ви дадат насоки и препоръки според вашите изисквания и предпочитания. И не на последно място, лаптопите в Hop.bg са с 6 месеца (с възможност за 12 месеца) гаранция.

Коментари(0)

0.00
0
0
0
0
0

Напиши коментар

1 2 3 4 5

Бележка:  HTML не е позволен!

Промоции

Последни публикации

Hop.BG - ВходВход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Регистрация


Желаете ли да получавате наши промоционални предложения чрез електронна поща?Вход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Забравена парола

Напишете в полето отдолу пощата, с която сте се регистрирали на нашия сайт и ще получите на тази поща нова временна парола.

Hop.BG - Изпрати на приятел

Hop.BG - Търсене