en

Как да изберем монитор?

12.06.2020    1 Харесвания 18476
Как да изберем монитор?

Избирането на монитор не винаги е лесна задача. Има редица показатели, с които трябва да се съобразим преди покупка. А разнообразието от модели, които се предлагат често ни обърква. И тъй като техника не се избира по цвят и външност, ние от hop.bg, ще ви дадем няколко насоки как да вземете правилното решение.

 

Също както при закупуването на лаптоп или настолен компютър и тук е важно да уточним за какви цели ще се ползва:

 • за игри;
 • за професионална употреба – графичен дизайн, CAD приложения;
 • за ежедневна работа вкъщи или в офиса – филми, документи, интернет сърфиране.
   

Необходимо е да се вземе под внимание и:

 • диагоналът и разделителната способност (резолюцията) на екрана;
 • пространството, с което разполагаме на работното ни място;
 • колко време прекарваме пред монитора;
 • тип матрица;
 • ергономичност.

 

Често потребителите не отдават значение на тези показатели. Разбира се, напълно нормално е преди всичко да се съобразите с бюджета, с който разполагате. А също и с вашите лични предпочитания за дизайн. Но не бива да пренебрегваме факта, че правилният избор на дисплей ще увеличи ефективността на работа и ще намали риска за здравето. В крайна сметка целта е да се сдобиете с устройство, което ще ви върши работа и ще оправдае очакванията ви.

 

В нашия онлайн магазин hop.bg ще намерите разнообразие от монитори за всякакви нужди. Следва да ви представим важни характеристики, които ще определят кой е подходящ за вас, а именно: тип матрица, размер на дисплея, резолюция, покритие на екрана, вградени конектори и функции и др.

 

Тип матрица

 

Това е най-важната характеристика, определяща качеството на картината. Основните видове са:

 

TN (Twisted Nematic), TN+Film

Този тип е най-масов и е често срещан при евтини монитори. Характеризира се с бързо време за реакция и опресняване на картината. Подходяща за гледане на филми и клипове, работа с документи, игри, но не е подходящ за графичен дизайн.

Предимства – бърза, евтина, енергоспестяваща.

Недостатъци - по-малък зрителен ъгъл, по-слаб контраст, не толкова добро цветово възпроизвеждане.

 

IPS (In-Plane Switching)

monitor setup

Характеризира се с по-наситени и реални цветове на картината, широки ъгли на видимост, високи нива на контраст и яркост. Подходящ за професионална употреба – графичен дизайн, анимации, фото и видео обработка, игри.

Предимства – високо качество и детайлност на изображенията, най-добри визуални ъгли.

Недостатъци – скъпа, повече време за реакция, проявява Backlight bleed (отслабване на подсветката).

 

Съществуват и разновидности като AH-IPS, H-IPS, E-IPS и други. Различните производители предлагат този тип матрица със свои обозначения. Възможно е да има отклонения и минимални разлики в цветовете и контраста между различните видове.

 

PVA/MVA

Най-общо казано този тип матрица е съвкупност от предимствата на горните два типа. Характеризира се с бърза скорост на реакция, широки зрителни ъгли, висок контраст и отлично представяне в черно-сивата скала. Подходяща за продължително четене, обработка на текст, интернет сърфиране, филми.

Предимства – отлично черно, изображенията са по-меки и приятни за очите.

Недостатъци – при някои разновидности се проявява Backlight bleed.

 

Размер на дисплея и разделителна способност

 

Изборът на диагонал на екрана до голяма степен зависи от предназначението на монитора, работното ви място и разбира се вашия личен избор.

По-големите екрани ви предоставят по-голяма работна площ, позволяват работа с няколко отворени приложения едновременно без да имате затруднения при преглед на съдържанието. Най-масовите са 22-24 инча, подходящи за филми и офис приложения. Но ако работите с чертежи, графики и 3D анимации, може би ще ви е необходим по-голям екран – 27 инча например.

Резолюцията също е важна за определяне на качеството на картината и работната площ. От нея зависи детайлността, гладкостта и контурите на изображенията. Всички монитори имат зададена разделителна способност по подразбиране, така че да получите оптимален изглед за съответния диагонал. Най-често срещаните разделителни способности са HD или 720p, FullHD или 1080p, 2K, QHD или 1440p, както и 4K (или UHD). Колкото по-висока е резолюцията, то толкова по-ясно ще е изображението.

Що се отнася до съотношението на страните на екрана, широките монитори са подходящ заместител при работа с два монитора. Съотношението им е от 21:9 до 32:9. Втория вариант показва точно толкова площ, колкото 2 стандартни монитора 16:9.

 

Ергономичност и функционалност

 

Тези показатели съвсем не са за подценяване. Важно е да определим с какви входове/портове трябва да разполага, както и има ли възможност за регулиране на дисплея и стойката. Интерфейсите (HDMI, DVI, VGA, Display port) трябва да са изцяло съобразени с компютъра или лаптопа, който използваме.

Повечето модели разполагат и с опции за промяна на височината на стойката и наклона на дисплея, така че потребителят да настрои екрана до нивото на очите си за оптимален зрителен ъгъл и комфорт при работа. А ергономичността е от изключителна важност, особено за работа в офис.

Друга възможна функционалност е завъртане на екрана до 90 градуса в режим „портрет“. Тази настройка улеснява работата с документи във формат А4 и изображения в портретен режим, както и разглеждане на уеб страници с по-малко скролване.

monitor set-up

От съществено значение е и покритието на екрана – матово или гланцово. Масово предпочитани са матовите дисплеи, заради тяхното предимство, а именно – елиминира отблясъците на светлината и по този начин се намалява умората на очите.

И не на последно място ще отбележим показателя „яркост“. Тя е различна според различните видове матрици. Може да бъде 200, 250, 300, 400 и повече нита. Ако работите на място с много осветителни тела, много светлина или на открито, то ви трябва дисплей с голяма яркост.

 

До тук се запознахме с основните характеристики на този тип устройства. Но само да познаваме техническите детайли не е достатъчно. Именно затова ще дадем и кратки насоки за избор на монитор според неговото предназначение.

 

Монитор за дизайн

 

Ако се занимавате с обработка на снимки, видеа, правите 3D анимации, проектирате сгради и т.н., то ще ви е необходим професионален монитор. В тази категория спадат модели с IPS матрици, матово покритие, високи резолюции и диагонали на екрана над 24 инча. Често възниква нуждата от допълнителен екран, затова и професионалистите предпочитат варианти с тънка рамка. Също и разнообразие от опциите за свързване с компютър и периферия. Защо професионалният монитор трябва да разполага с тези спецификации и други важни детайли – ще разгледаме в отделна тема.

 

Геймърски монитор

 

Тук е важно да знаем, че игрите изискват висока честота на опресняване на екрана – 120-140 Hz. Тъй като графиките са тежки, детайлни и много динамични. Някои геймърски монитори имат опция за регулиране на черното и бялото, за да подпомогнат играта. А други имат и брояч на кадрите в секунда (FPS). Функции като G-Sync и FreeSync позволяват автоматично регулиране на опресняването според възможностите на компютъра и изискванията на играта. Така картината изглежда още по-плавна и с по-малко лаг. За да се възползвате от тези функции е нужно и хардуерът на компютъра ви да ги поддържа.

Някои геймъри предпочитат модели с извит дисплей, за да са „в играта“. За други пък е важно диагонала да е поне 24 или 27 инча. От значение са и портовете. Те трябва да са съобразени с тези на видео картата – HDMI, DVI, Display port. В отделна статия ще разгледаме по-подробно какво друго трябва да притежава един LCD екран, за да го наречем геймърски.

 

Монитор за офис и домашна употреба

 

Като цяло този клас е с най-голямо разнообразие – от 19 до 27 инча и нагоре и с най-различни опции за настройка. Някои разполагат с вградени камери и говорители, което ги прави подходящи за онлайн бизнес срещи или обучение. Всеки един модел би ви свършил чудесна работа както в офиса, така и у дома. Тук отново следва да се съобразим с какви портове разполага компютъра или лаптопа ни, за да избегнем търсенето и допълнителните разходи за преходници. Но, ако прекарвате повече от 8 часа на ден пред компютъра, то също е редно да търсите варианти с IPS матрица и матово покритие, за да не се натоварват очите ви. Повече съвети за избор на монитор за дома и офиса ще дадем в отделна тема.

 

Моделите монитори, които се предлагат в Hop.bg са от висок клас на доказани производители – Dell, HP, Fujitsu, Lenovo, Philips, BenQ, Eizo, Samsung и др. Разбира се, нито марката, нито външния вид определят качеството на продукта.

Служителите на hop.bg са насреща да отговорят на вашите въпроси и да ви дадат насоки при избора. И не на последно място – получавате гаранция от 12 месеца.

Предишна публикация Следваща публикация

Последни публикации

Последни публикации

Промоции

Смартфон Apple iPhone SE
-5%
Смартфон Apple iPhone SE

Преоценени

Преоценени

Смартфон Apple iPhone SE

Смартфон Apple iPhone SE

128GB, Сив
 • Двуядрен 1.84 GHz Twister
 • 2GB
 • 128GB
 • PowerVR GT7600 (six-core graphics)
 • 4 инча (10.16см)
 • 113 g

189.00 лв.

179.00 лв.

Таблет Apple iPad Pro 10.5 (2017)
Спести 210лв
Таблет Apple iPad Pro 10.5 (2017)

Реновирани

Реновирани

Таблет Apple iPad Pro 10.5 (2017)

Таблет Apple iPad Pro 10.5 (2017)

64GB, Wi-Fi+Cellular, Сив, A1709
 • Apple A10X Fusion (10 nm)
 • 4GB
 • 64GB
 • PowerVR Series 7 (12-core graphics)
 • 10.5 инча (26.67 см)
 • 1668 x 2224 пиксела

899.00 лв.

689.00 лв.

Дни Часове Минути Секунди
Таблет Apple iPad Pro 10.5 (2017)
Спести 180лв
Таблет Apple iPad Pro 10.5 (2017)

Преоценени

Преоценени

Таблет Apple iPad Pro 10.5 (2017)

Таблет Apple iPad Pro 10.5 (2017)

64GB, Wi-Fi+Cellular, Сив, A1709
 • Apple A10X Fusion (10 nm)
 • 4GB
 • 64GB
 • PowerVR Series 7 (12-core graphics)
 • 10.5 инча (26.67 см)
 • 1668 x 2224 пиксела

799.00 лв.

619.00 лв.

Дни Часове Минути Секунди
Таблет Apple iPad Pro 12.9 (2015)
Спести 150лв
Таблет Apple iPad Pro 12.9 (2015)

Реновирани

Реновирани

Таблет Apple iPad Pro 12.9 (2015)

Таблет Apple iPad Pro 12.9 (2015)

128GB, Wi-Fi+Cellular, Сив, A1652
 • Двуядрен 2.26 GHz (Twister)
 • 4GB
 • 128GB
 • PowerVR Series 7 (12-core graphics)
 • 12.9 инча (32.76 см)
 • 2048 x 2732

949.00 лв.

799.00 лв.

Дни Часове Минути Секунди
Виж повече Намаления

Hop.BG - ВходВход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Регистрация


Желаете ли да получавате наши промоционални предложения чрез електронна поща?Вход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Забравена парола

Напишете в полето отдолу пощата, с която сте се регистрирали на нашия сайт и ще получите на тази поща нова временна парола.

Hop.BG - Изпрати на приятел

Hop.BG - Търсене