ᐉ Как да изберем монитор за работа, игри, филми и д | Hop.bg
  en

Как да изберем монитор?

12.06.2020    1 Харесвания 15956
Как да изберем монитор?

Също както при избор на лаптоп или настолен компютър и при вземането на решение какъв монитор да си закупим е важно да уточним за какви цели ще се ползва:

  • за игри
  • за професионална употреба – графичен дизайн, CAD приложения
  • за ежедневна работа вкъщи или в офиса – филми, документи, интернет сърфиране

 

Необходимо е да се вземе под внимание и:

  • диагоналът и разделителната способност (резолюцията) на екрана
  • пространството, с което разполагаме на работното ни място
  • колко време прекарваме пред монитора
  • тип матрица
  • ергономичност

 

Често потребителите не отдават значение на тези показатели. Разбира се, напълно нормално е преди всичко да се съобразите с бюджета, с който разполагате, но не бива да пренебрегваме факта, че правилният избор на монитор ще увеличи ефективността на работа и ще намали риска за здравето.

 

В нашия онлайн магазин hop.bg ще намерите разнообразие от монитори за всякакви нужди. И за да ви помогнем в избора, тук ще ви представим важни характеристики, които ще определят кой модел е подходящ за вас, а именно: тип матрица, размер на дисплея, резолюция, покритие на екрана, вградени конектори и функции и др.

 

Тип матрица

 

Това е най-важната характеристика, определяща качеството на картината. Основните видове са:

 

TN (Twisted Nematic), TN+Film

Този тип е най-масов и е характерен за бюджетните модели монитори. Характеризира се с бързо време за реакция и опресняване на картината. Подходяща за гледане на филми, работа с документи, игри, но не е подходящ за графичен дизайн.

Предимства – бърза, евтина, енергоспестяваща

Недостатъци - по-малък зрителен ъгъл, по-слаб контраст, не толкова добро цветово възпроизвеждане.

 

IPS (In-Plane Switching)

Характеризира се с по-наситени и реални цветове на картината, широки ъгли на видимост, високи нива на контраст и яркост. Подходящ за професионална употреба – графичен дизайн, анимации, фото и видео обработка, игри.

Предимства – високо качество и детайлност на изображенията, най-добри визуални ъгли

Недостатъци – скъпа технология, повече време за реакция, проявява Backlight bleed

 

PVA/MVA

Най-общо казано този тип матрица е съвкупност от предимствата на горните два типа. Характеризира се с бърза скорост на реакция, широки зрителни ъгли, висок контраст и отлично представяне в черно-сивата скала. Подходяща за продължително четене, обработка на текст, интернет сърфиране, филми.

Предимства – отлично черно, изображенията са по-меки и приятни за очите

Недостатъци – при някои разновидности се проявява Backlight bleed

 

monitor setupРазмер на дисплея и разделителна способност

 

Изборът на диагонал на екрана до голяма степен зависи от предназначението, работното ви място и разбира се вашия личен избор.

По-големите монитори ви предоставят по-голяма работна площ, позволяват работа с няколко отворени приложения едновременно без да имате затруднения при преглед на съдържанието. Най-масовите са 22-24 инча, подходящи за филми и офис приложения. Но ако работите с чертежи, графики и 3D анимации, може би ще ви е необходим по-голям екран – 27 инча например.

Резолюцията също е важна за определяне на качеството на картината и работната площ. От нея зависи детайлността, гладкостта и контурите на изображенията. Всички монитори имат зададена разделителна способност по подразбиране, така че да получите оптимален изглед за съответния диагонал.

 

Ергономичност и функционалност

 

monitor set-upТези показатели съвсем не са за подценяване. Важно е да определим с какви входове/портове трябва да разполага нашия монитор, възможност за регулиране на дисплея и стойката. Интерфейсите (HDMI, DVI, VGA, Display port) трябва да са изцяло съобразени с компютъра или лаптопа, който използваме.

Повечето модели разполагат и с опции за промяна на височината на стойката и наклона на дисплея, така че потребителят да настрои екрана до нивото на очите си за оптимален зрителен ъгъл и комфорт при работа.

Друга възможна функционалност е завъртане на екрана до 90 градуса в режим „портрет“. Тази настройка улеснява работата с документи във формат А4 и изображения в портретен режим, както и разглеждане на уеб страници с по-малко скролване.

От съществено значение е и покритието на екрана – матово или гланцово. Масово предпочитани са матовите дисплеи, заради тяхното предимство, а именно – елиминира отблясъците на светлината и по този начин се намалява умората на очите.

 

 

Моделите монитори, които се предлагат в Hop.bg са от висок клас на доказани производители – Dell, HP, Fujitsu, Lenovo и др.  Разбира се, нито марката, нито външния вид определят качеството на продукта.

Служителите на Hop.bg са насреща да отговорят на вашите въпроси и да ви дадат насоки при избор на монитор. И не на последно място – получавате гаранция от 12 месеца.

Коментари(0)

0.00
0
0
0
0
0

Напиши коментар

1 2 3 4 5

Бележка:  HTML не е позволен!

Промоции

Последни публикации

Hop.BG - ВходВход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Регистрация


Желаете ли да получавате наши промоционални предложения чрез електронна поща?Вход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Забравена парола

Напишете в полето отдолу пощата, с която сте се регистрирали на нашия сайт и ще получите на тази поща нова временна парола.

Hop.BG - Изпрати на приятел

Hop.BG - Търсене