en

Как да правим по-добри снимки със смартфон?

04.08.2021    0 Харесвания 1412
Как да правим по-добри снимки със смартфон?

Ежедневно правим по стотици снимки. Било то за споделяне в социалните мрежи, маркетингови цели или просто улавяме важните ни моменти, които да запазим в семейните си албуми. Разбира се за важни събития разчитаме на фотографи с професионална апаратура, но за лична и любителска фотография най-удобното решение е мобилният ни телефон. Затова и повечето от нас, когато си купуваме смартфон втора ръка, искаме той да е с хубава камера.

 

Но как с един телефон да направите възможно най-добрите и качествени снимки?

 

С всеки по-нов модел, iPhone или Android, който излиза на пазара производителите се стремят да усъвършенстват и подобряват технологиите на камерите, но все пак има няколко трика, с които направените от вас изображения ще изглеждат почти професионални и с много добро качество.

 

Осветление

 

Ясно е, че на естествена светлина и особено, когато сме навън снимките стават най-хубави. А когато искаме да се снимаме при затъмнени условия, на помощ ни идва вградената LED светкавица. Тя обаче не винаги е наш помощник, тъй като често се случва кожата ни да изглежда прекалено бледа, а очите червени. Това е така, защото не можем да насочваме диодите към посоката, която желаем, както и да настройваме LED светлината колко силна да бъде. В такива ситуации препоръчваме да включите допълнително лампи в помещението или да запалите свещи, лицата да са обърнати към светлинния източник и да не използвате светкавицата. От друга страна тези диоди до камерата биха свършили чудесна работа в летните дни по обяд. Те смекчават острите сенки от силното слънце по лицата на хората.

 

Фокусиране

 

Когато заснемаме даден предмет или човек, то фокусът трябва да е върху него. В противен случай, ако обектът е цвете например, то ще бъде размазано, а фонът зад него ще е ясно изразен. Тоест не трябва да разчитаме на 100% на автоматичния фокус, ако искаме най-красивия или най-важния елемент да е на преден план.

 

Професионален и автоматичен режим

 

По-новите модели смартфони и телефоните от високия клас на марките (Apple, Samsung, Huawei) разполагат с така наречения професионален режим на снимане. Той ви позволява да правите ръчни настройки за най-добър фокус, яркост, контраст и други. Имате възможност и сами да определяте цветовата температура. Така например, ако лампите в помещението са жълти, този режим корегира интензитета на този цвят. Ако пък снимате природни пейзажи – морето и небето могат да изглеждат по-сини, пясъка – по-златист, дърветата – по-зелени и т.н. При автоматичния режим устройството само определя кои са най-добрите настройки, но не всеки път резултатът е какъвто искаме.

 

Работа с ISO

 

ИСО е чувствителността на камерата към светлината. Изобразява се с номера като 100, 200, 400, 800 и т.н. Промяната му прави изображенията по-тъмни или по-светли. Обикновено колкото по-ниско е ISO, толкова по-добре. По този начин снимките не изглеждат „зърнисти“ и нямат „шум“. По-високите стойности се използват при затъмнени и места със слаба осветеност.

 

Екстри при снимки и клипове

 

С напредването на технологиите производителите са все по-креативни в създаването на функции за камерите на мобилните устройства. Предоставят ни допълнителни опции, с които фотографирането е по-интересно и по-забавно. Не можем да изброим всички, но ето някои от тях:

 • HDR (High Dynamic Range) – функция, която добавя повече динамичен обхват и е съотношението на светлината към тъмното в снимката. Вместо да прави само една снимка, HDR всъщност използва три снимки, направени с различна експозиция. Или казано на кратко - осветява сенките, за да се виждат по-ясно детайлите. Например, ако снимате небе с облаци в слънчев ден, затъмнява облаците, за да са по-ясно изразени.
 • Live Photos – характерна функция за iPhone, с която снимките "оживяват" и представлява 3-секундно движещо се изображение.
 • Panorama – с този режим улавяте повече сцени, които се комбинират в широкоформатно изображение.
 • Slow Мotion – позволява да записвате видео, след което го възпроизвеждате на забавен каданс (до 8 пъти по-бавно от нормалното). Разновидност е Super Slo Mo – до 32 пъти по-бавно. Подходящ за спортни или интензивни екшън кадри, природни сцени и много други. При телефоните на Apple тази функция за първи път се появява при модела iPhone 5s, който в hop.bg е смартфон до 200 лв;
 • Time Lapse – заснемате един кадър видеоклип в определен интервал от време, който изберете. Например един кадър в секунда или един кадър в минута. След това, когато го възпроизвеждате, изглежда, че сте ускорили времето, така че събитията да протичат по-бързо.
 • Hyper Lapse – също "забързва" времето в клиповете. Разликата се изразява в това, че Таймлапс комбинира поредица от неподвижни изображения във видео, докато hyperlapse ускорява видеото с нормална скорост.
   

Как да направите най-добрите снимки и видеа за социалните мрежи – Facebook, Instragram, YouTube и други?

 

Ето няколко съвета:

 1. Използвайте портретен режим за Story във фейсбук и инстаграм.
 2. Форматът да е в съотношение 1:1
 3. Клиповете за Ютуб ги снимайте хоризонтално.
   

Композиране/позициониране

 

В интернет пространството ще намерите най-различни теории как правилно да позиционирате обектите за най-добра снимка. Тези правила ги спазват и най-добрите фотографи. Нека разгледаме и някои от тях.

 1. Акцентът не трябва да е в центъра. Понякога това създава неприятно усещане у зрителя.
 2. Правило на третините – ако разделим мислено снимката на три равни части по хоризонтала и вертикала, то чудесни позиции са линиите, а идеални са пресечните им точки. Тази опция повечето телефони я имат софтуерно.
 3. Фон – обърнете внимание на този детайл. Фотосите не бива да изглеждат криви, особено когато снимате пейзажи.

 

Не е нужно да сме професионалисти, за да успеем да направим качествени снимки, както и не винаги качеството зависи от камерите на мобилните ни телефони. Но спазвайки някои елементарни правила и прилагайки предоставените ни функции, често резултатът ще е повече от впечатляващ.

 

Предишна публикация Следваща публикация

Последни публикации

Последни публикации

Реновиран с леки следи от употреба
Реновиран с леки следи от употреба
-5%
Смартфон Apple iPhone SE

СмартфонApple iPhone SE

 • Двуядрен 1.84 GHz Twister
 • 2GB
 • 32GB
 • PowerVR GT7600 (six-core graphics)

179.00 лв.

169.00 лв.

Реновиран с леки следи от употреба
Реновиран с леки следи от употреба
-37%
Смартфон Samsung Galaxy S9

СмартфонSamsung Galaxy S9

 • 8-ядрен (4x2.7 GHz Mongoose M3 & 4x1.8 GHz Cortex-A55)
 • 4GB
 • 64GB
 • 5.8'' инча (14.73см)

399.00 лв.

249.00 лв.

Реновиран
Реновиран
-4%
Смартфон Apple iPhone SE

СмартфонApple iPhone SE

 • Двуядрен 1.84 GHz Twister
 • 2GB
 • 128GB
 • PowerVR GT7600 (six-core graphics)

219.00 лв.

209.00 лв.

Реновиран
Реновиран
-16%
Смартфон Apple iPhone X

СмартфонApple iPhone X

 • 6-ядрен 2.39 GHz (2x Monsoon + 4x Mistral)
 • 3GB
 • 256GB
 • Apple GPU (three-core graphics)

739.00 лв.

619.00 лв.

Реновиран
Реновиран
-8%
Смартфон Apple iPhone 8

СмартфонApple iPhone 8

 • Hexa-core (2x Monsoon + 4x Mistral)
 • 2GB
 • 256GB
 • Apple GPU (three-core graphics)

449.00 лв.

409.00 лв.

Hop.BG - ВходВход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Регистрация


Желаете ли да получавате наши промоционални предложения чрез електронна поща?Вход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Забравена парола

Напишете в полето отдолу пощата, с която сте се регистрирали на нашия сайт и ще получите на тази поща нова временна парола.

Hop.BG - Изпрати на приятел

Hop.BG - Търсене