en

Как да инсталираме драйвери в Windows?

22.09.2021    2 Харесвания 2117
Как да инсталираме драйвери в Windows?

Закупили сте лаптоп или настолен компютър и сте инсталирали Windows 10. Следващата важна стъпка е да инсталирате съответните им драйвери. Това са специални малки програми, с които хардуерните компоненти като видео карта, звукова карта или отделни устройства като принтер, мишка, клавиатура, флашка и други работят правилно и ако не са инсталирани, устройствата ви остават неидентифицирани (неразпознати) от операционната система. Къде да ги намерите и как да ги инсталирате ще разберете в редовете по-надолу.

 

Препоръчителен начин за откриване на драйвери

 

За да сте сигурни, че вашето устройство ще работи правилно, посетете официалните сайтове на производителите, тъй като там можете да откриете най-актуалните, точни и безплатни драйвери. Самото търсене става лесно и бързо по сериен номер на техниката, който е описан на стикер, намиращ се на самия корпус.

Марките като Dell, HP и Lenovo предлагат и опция за допълнителен, напълно безплатен софтуер като Support Assist, който след стартиране сам открива необходимите данни на компонентите по Service Tag на вашето устройство в базата на производителите. Така вие можете да бъдете спокойни, че вашият лаптоп или компютър ще е актуализиран своевременно, тъй като този софтуер проверява за ъпдейти ежедневно.

 

От диск

 

Този метод е доста остарял и не е препоръчителен, тъй като драйверите на този тип носители не са актуализирани. Ако сте си закупили чисто нов лаптоп или компютър, обикновено производителите предоставят в комплекта и диск, който съдържа всичко необходимо за инсталиране след инсталация на операционната система. Просто трябва да поставите диска в дисковото устройство и да го стартирате.

 

Автоматично търсене в Windows

 

Не бихме ви посъветвали да използвате този метод на сто процента, тъй като не е много надежден. Понякога системата не успява да инсталира правилните драйвери и възникват проблеми като много шумни вентилатори, поради високите си обороти, прекъсване или неоткриване на Wi-Fi мрежи, слаб звук, ниска производителност на видео картата и други.

Но все пак това е начин, за който ви е необходимо само да сте свързани към интернет. Стъпките са следните:

  1. отивате на меню „Старт“ и избирате „Контролен панел“
  2. изберете категория „Хардуер и звук“
  3. след което кликвате на „Диспечер на устройства“
    Ще ви се отвори прозорец, който визуализира списък с всички налични компоненти, съдържащи се във вашия лаптоп или компютър.
    По подразбиране Windows 10 още при инсталирането си набавя необходимите актуализации, но все пак повечето устройства остават неразпознати за операционната система. Тях ще ги познаете като видите въпросителен знак пред името „неизвестно устройство“.
  4. кликвате на даденото неразпознато устройство с десен бутон на мишката и избирате опцията „Актуализиране на драйвера“. Ще ви се появят две опции:
  • Автоматично търсене
    Избирайки тази опция, Windows сам ще търси и инсталира необходимия драйвер, който ще е актуален и до последна версия, без да посочвате нищо повече.
  • Прегледай моя компютър за драйвери
    Тази опция можете да изберете, само ако предварително сте ги изтеглили и съхранили на хард диска на вашия компютър или на друг външен носител на информация, който сте включили към него. Ако вече сте го направили, преминете към тази стъпка. От появилия ви се прозорец изберете директорията, в която се намират изтеглените файлове, „ОК“ и „Напред“.

Друг по-лесен начин да стигнете до диспечера на устройствата е като кликнете с десен бутон на мишката върху иконката на „Моят компютър“ и изберете „Управление“.

 

Защо е важно драйверите на компютъра ни да са актуални?

 

Драйверите са изключително важни, тъй като те са вид мост между системата и хардуера на компютъра и без тяхното наличие правилното функциониране на устройството ни е невъзможно. След като се уверите, че всичкo необходимo e инсталиранo до последната налична версия вече сте напълно готови за работа с новата ви придобивка.

 

Предишна публикация Следваща публикация

Последни публикации

Последни публикации

Реновиран
Реновиран
-20%
Монитор ASUS PB277Q

МониторASUS PB277Q

  • 27 инча (68.58 см)
  • 2560x1440 Quad HD
  • W-LED
  • 1ms

269.00 лв.

215.00 лв.

Реновиран
Реновиран
-20%
Компютър Lenovo ThinkCentre M910S SFF

КомпютърLenovo ThinkCentre M910S SFF

  • Intel Core i5-7400 (6M, 3.00 GHz, до 3.50 GHz)
  • 8GB DDR4
  • 256GB SSD
  • Intel HD Graphics 630

279.00 лв.

223.00 лв.

Реновиран
Реновиран
-20%
Лаптоп HP EliteBook 840 G4

ЛаптопHP EliteBook 840 G4

  • Intel Core i5-7300U (3M, 2.60 GHz, до 3.50 GHz)
  • 8GB DDR4
  • 256GB SSD
  • Intel HD Graphics 620

339.00 лв.

271.00 лв.

Реновиран
Реновиран
-20%
Монитор Lenovo ThinkVision P24q-10

МониторLenovo ThinkVision P24q-10

  • 23.8 инча (60.45 см)
  • 2560x1440 Quad HD
  • IPS, W-LED
  • 4 ms

179.00 лв.

143.00 лв.

Реновиран
Реновиран
-7%
Мобилна работна станция HP ZBook Studio x360 G5

Мобилна работна станция HP ZBook Studio x360 G5

  • Intel Core i7-8850H (9M, 2.60 GHz, до 4.30 GHz)
  • 16GB DDR4
  • 256GB SSD
  • NVIDIA Quadro P1000 (128-bit, 4GB GDDR5)

1399.00 лв.

1299.00 лв.

Hop.BG - Вход



Вход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Регистрация


Желаете ли да получавате наши промоционални предложения чрез електронна поща?



Вход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Забравена парола

Напишете в полето отдолу пощата, с която сте се регистрирали на нашия сайт и ще получите на тази поща нова временна парола.

Hop.BG - Изпрати на приятел

Hop.BG - Търсене