en

Как да изберем геймърски компютър?

30.05.2020    2 Харесвания 17200
Как да изберем геймърски компютър?

Това е въпрос, който си задава всеки геймър и родител. Работата е там, че този въпрос няма еднозначен и категоричен отговор. Изборът на компютър за игри е обвързан с предпочитанията на човека, за когото е предназначен компютъра и най-често паричните възможности на купувача. Ето защо ние в hop.bg смятаме, че компютърна техника втора употреба от бизнес клас ще върши много добра работа на почти всеки един фен на видео игрите.

 

Избор на видео карта

 

GPU - видео картаВидео картата е най-важният компонент на един компютър за игри и с това са запознати повечето играчи. До някъде изборът на видео карта е ограничен поради факта, че има само два производителя на чипове за видео картите - AMD Radeon и Nvidia.

 

В ниския и средния ценови диапазон AMD и Nvidia можем да кажем, че имат равностойни параметри и цени, докато във високия, high end графичните ускорители на Nvidia - RTX series, остават ненадминати и желани от голяма част от играчите. Но AMD изобщо не са вън от "играта" и това ни показва последната им серия видео карти - 5000.

 

Параметрите, които производителите описват на видео ускорителите са основният начин да разграничим една видео карта от друга. Обаче двете фирми производители на видео чипове имат различен подход в изграждането, архитектурата на тези чипове и въпреки, че крайният резултат е сходен, пътят на информацията и начина на обработване са различни.

Съветът ни е да отделите пари за хубава видео карта, но да не подценявате и останалите

компоненти на вашия бъдещ геймърски компютър.

 

CPU - процесорИзбор на процесор

 

Въпреки, че централният процесор не играе решаваща роля при игрите, добър CPU (central processor unit) с повечко ядра, кеш памет и тактова честота винаги ще бъде от полза. Поне от както софтуера на игрите може да се възползва от многонишкови, ядрени процесори.

Според изборът на CPU човек може да си избере и дънна платка (MBD - motherboard), заради гнездото, сокета в което "ляга" процесора. Тези сокети, гнезда са специфични за всяка серия процесори и след избор на CPU нямате богат избор на дънни платки, които могат да работят с точно този процесор.

 

Избор на захранване

 

Винаги е добре да се разчита на световно известни и доказани марки, защото захранването (PSU) е основен компонент, отговарящ за правилната работа на всички останали части, захранвайки ги с електричество.

Основната ни препоръка е да си намерите PSU според минималните изисквания на избраната от вас видео карта. Като има ли захранващият блок нужните изходи, за да бъде добре захранена с ток видео картата. Сериозните геймърски видео карти имат нужда от допълнителен ток, който не могат

да получат чрез сокета на дънната платка и трябва да се свържат директно с PSU, а това зависи от самият PSU.

Качествените компютърни захранвания могат лесно да бъдат разпознати, защото се описват с коефициент на ефикасност (80 plus). Този коефициент на ефикасност означава, че сертифицираните по него PSU използват ефикасно електрическата енергия и само малка част от нея се превръща в загуби или отделена топлинна енергия - 80% използвана енергия при 20, 50 и 100% натоварване.

Мислейки за енерго ефективен захранващ блок, мислите и за планетата Земя.

 

RAM memoryИзбор на оперативна (RAM) памет

 

Има много производители накачествени RAM памети. Както всеки един компютър и за геймърските машини се препоръчва всички RAM платки да са на един производител, от една и съща серия. Защото "разговорите" между оперативната памет винаги носят повече информация, ако платките имат еднакви параметри - тактова честота, волтаж, забавяне.

 

Избор на кутия

 

Препоръчително е кутията да е достатъчно широка, за да подредите добре всичките кабели, стърчащи от всякъде. Това ще подобри въздушните потоци, охлаждащи компонентите на вашия геймърски компютър. Разбира се, ако не сте разбили новогодишната си касичка и можете да отделите няколкостотин лева за кутия, бихме ви препоръчали да си набавите водно охлаждане за CPU и GPU. Прегряване на GPU по време на игра е сериозен проблем, който разваля удоволствието, от която и да е игра. А и води след себе си допълнителни разходи, ако не му се обърне внимание на време. Няма по-добър момент да се обърне внимание на охлаждането, когато си купуваме кутия за игровия ни компютър.

Повечето кутии около стотина лева се предлагат с добри вентилатори, охладители. Но при разтеглив бюджет препоръчваме да се обърне внимание на по-добри охладители.

 

Ако все пак изборът на компоненти ви се струва плашещ или не ви става ясно какво точно да си купите, консултантите в нашите магазини за компютри hop.bg са насреща с предложения за употребявани, но реновирани геймърски конфигурации.

 

 

 

 

 

Предишна публикация Следваща публикация

Последни публикации

Последни публикации

Реновиран
Реновиран
-8%
Лаптоп HP ProBook 640 G8

ЛаптопHP ProBook 640 G8

  • Intel Core i5-1135G7 (8M, 4.20 GHz)
  • 16GB DDR4
  • 256GB SSD
  • Intel Iris Xe Graphics

959.00 лв.

879.00 лв.

Реновиран
Реновиран
-11%
Лаптоп HP EliteBook 830 G6

ЛаптопHP EliteBook 830 G6

  • Intel Core i5-8265U (6M, 1.60 GHz, до 3.90 GHz)
  • 16GB DDR4
  • 256GB SSD
  • Intel UHD Graphics for 8th Generation Intel Processors

589.00 лв.

519.00 лв.

Реновиран с леки следи от употреба
Реновиран с леки следи от употреба
-10%
Лаптоп HP EliteBook 840 G4

ЛаптопHP EliteBook 840 G4

  • Intel Core i5-7200U (3M, 2.50 GHz, до 3.10 GHz)
  • 8GB DDR4
  • 512GB SSD
  • Intel HD Graphics 620

379.00 лв.

339.00 лв.

Реновиран с леки следи от употреба
Реновиран с леки следи от употреба
4 варианта
-11%
Смарфон Apple iPhone SE (2020) 64GB Black

СмарфонApple iPhone SE (2020) 64GB Black

  • Шестядрен (2x2.65 GHz Lightning + 4x1.8 GHz Thunder)
  • 3GB
  • 64GB
  • Apple GPU (4-core graphics)

339.00 лв.

299.00 лв.

Реновиран
Реновиран
-8%
Лаптоп HP EliteBook 840 G5

ЛаптопHP EliteBook 840 G5

  • Intel Core i7-8650U (8MB, 1.90 GHz, до 4.20 GHz)
  • 16GB DDR4
  • 256GB SSD
  • Intel UHD Graphics 620

559.00 лв.

509.00 лв.

Hop.BG - Вход



Вход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Регистрация


Желаете ли да получавате наши промоционални предложения чрез електронна поща?



Вход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Забравена парола

Напишете в полето отдолу пощата, с която сте се регистрирали на нашия сайт и ще получите на тази поща нова временна парола.

Hop.BG - Изпрати на приятел

Hop.BG - Търсене