en

Как да изберем компютър?

20.04.2022    3 Харесвания 1557
Как да изберем компютър?

Както и при избор на лаптоп, така и при избор на компютър си задаваме едни и същи въпроси преди да вземем решение кой да закупим. Кой модел отговаря на нуждите ни? Нов или втора ръка? Коя марка? От къде да го купим на достъпна цена и с високо качество? Разнообразието от марки, модели, конфигурации и дизайн е доста голямо. Освен цената, която е водещ фактор при покупка на техника втора ръка, трябва да съобразим и някои основни характеристики, които сме разглеждали и при лаптопите. Ще ви ги припомним, за да може по-лесно да си отговорите на въпроса „ Кой компютър е за вас?“.

 

  • Дънна платка
    Ако сами ще сглобявате машината си, това е много важен елемент. От него зависи дали останалите компоненти ще са съвместими. Т.е. какви модели процесори и какъв тип рам памет можете да монтирате, какво е захранването и каква видео карта може да поддържа. Но тук няма да се спираме подробно, тъй като в hop.bg предлагаме бизнес клас устройства. А те са готово решение от производителите.
  • Процесор
    Скоростта му определя производителността и възможностите при работа. Най-предпочитани процесори са Intel Core. Ако не сте наясно, можете да се запознаете с разликите между Core i3, i5 и i7. А на AMD са сериите FX-, A-, Ryzen и други. По-рядко срещани и по-бавни от предходните са Celeron, Atom и Pentium на Intel и Е-серията на AMD.
  • Оперативна памет (RAM)
    Тя също е определяща за производителността на процесора и скоростта на работа. Може да бъде DDR3 или DDR4. Разликата между двата типа, е че втората работи с по-висока честота, съответно предоставя по-голямо бързодействие. Съвместима е с по-новите модели процесори. Масово срещани са компютри с 8GB RAM памет. Те подлежат на ъпгрейд и според нуждите ви винаги може да добавите още памет.
  • Място за операционна система и съхранение на данни
    Данните се съхраняват на дискове, които са два вида - SSD и HDD. SSD дисковете са по-високоскоростни при трансфера на данни, в сравнение с HDD дисковете, които пък са енергоспестяващи. Има компютри, при които са налични и двата диска.
  • Видео карта
    Видео картите са вградени или външни. Например, Intel HD Graphics са вградени в процесора, а за външни казваме, когато са самостоятелен модул, който добавяме към дънната платка на компютъра. Каква трябва да е видео картата зависи от дейността, която ще извършваме и дали може да бъде добавена.
  • Размер
    Налични са няколко вида форм фактори, определени от размера на кутията: Ultra Small Form Factor – това са мини компютри, които са удобни за пренасяне дори; Small Form Factor- това са едни от най-компактните, подходящи за дома и офиса; Desktop е следващият по големина, при този вид кутията дава по-големи възможности за ъпгрейд на машината; Tower са с най-големи кутии, подходящи са за професионална употреба, защото има място за много компоненти.
  • Операционна система
    Най-често използваната операционна система е Windows. Използват се също MacOS (при Apple) и Linux. Каква ще е тя зависи изцяло от работата, която ще извършвате.
  • Възможности за свързване (интерфейси)
    Интерфейсът е от голямо значение, защото ни дава възможност за свързване на периферни устройства като монитор, клавиатура, мишка, флашка, принтер, телевизор и други.

 

А сега, за да ви дадем още точни насоки, ще разгледаме как да направите вашия избор според предназначението.

 

Компютри за дома и офиса

 

Това са евтини компютри за домашно потребление, изразяващо се в гледане на филми, слушане на музика и сърфиране в интернет. За тази цел всеки един модел ще върши чудесна работа. Същото се отнася и ако ще използваме устройство в офиса, където ще се борави предимно с документи и таблици.

Всеки един процесор, като например Intel - Celeron, Pentium, Core i3, Core i5, Core i7, в допълнение с 8GB оперативна памет и вградена видео карта ще се справя с поставените задачи. Тук определящо по-скоро е мястото, с което разполагаме в къщи и дизайна на офиса.

 

Компютри за професионална употреба

 

Това са мощни компютри, които спадат към клас работни станции. Когато става въпрос за обработка на видео, снимки, моделиране, рендиране, чертане, 3D анимации, за специализирани софтуери, ще трябва да съобразим системните изисквания на програмите, които ще използваме.

На първо място ще ни е нужен мощен процесор (поне 4-ядрен и да е от по-новите поколения – от шесто нагоре Intel Core i5, i7, i9 или модели от серията Xeon). Повече оперативна памет (поне 16GB). Повече място за съхранение на данни и диск SSD. Също и външна видео карта, като според нуждите ни можем да избираме модели от марките NVIDIA Quadro и AMD FirePro. Трябва да изберем компютър с многоброен интерфейс, за да можем да свържем нужните ни периферни устройства.

 

Компютри за игри

 

По подобие на тези за професионална употреба, те също трябва да притежават определена мощност и характеристики. От голямо значение тук, освен процесорът, е видео картата, която трябва да бъде от геймърски клас. Това са моделите от серията GeForce на nVidia, например. Всяка игра има определени изисквания от към техническите спецификации, с които трябва да разполага машината ни, за да върви играта гладко и без така наречените лагове (насичания и забавяния на картината и сцените). 

 

В онлайн магазин hop.bg ще намерите реновирана компютърна техника от бизнес клас за всякакви нужди, на достъпна цена и с гаранция 6 месеца (с опция за удължаване с още 6). Дали ще изберете Dell, HP, Lenovo или Fujitsu няма значение. Важно е да знаете за какво ще го използвате, за да можем да ви дадем оптимално предложение, ако не можете да направите своя избор сами. Предлагаме възможност и за закупуване на лизинг, било то при посещение на нашите търговски обекти в София, Пловдив, Варна, Русе и Плевен или при направата на онлайн поръчка.

Предишна публикация Следваща публикация

Последни публикации

Последни публикации

Реновиран с леки следи от употреба
Реновиран с леки следи от употреба
-18%
Смартфон Apple iPhone 12 mini 128GB White

СмартфонApple iPhone 12 mini 128GB White

  • Шестядрен (2x3.1 GHz Firestorm + 4x1.8 GHz Icestorm)
  • 4GB
  • 128GB
  • Apple GPU (4-core graphics)

699.00 лв.

569.00 лв.

Реновиран
Реновиран
-5%
Монитор HP EliteDisplay E243m

МониторHP EliteDisplay E243m

  • 23.8 инча (60.45 см)
  • 1920x1080 Full HD
  • LED, IPS
  • 5 мс

199.00 лв.

189.00 лв.

Реновиран
Реновиран
-11%
Лаптоп HP EliteBook 830 G6

ЛаптопHP EliteBook 830 G6

  • Intel Core i5-8265U (6M, 1.60 GHz, до 3.90 GHz)
  • 16GB DDR4
  • 256GB SSD
  • Intel UHD Graphics for 8th Generation Intel Processors

589.00 лв.

519.00 лв.

Реновиран
Реновиран
-23%
Компютър Lenovo ThinkCentre M710Q USFF

КомпютърLenovo ThinkCentre M710Q USFF

  • Intel Core i3-6100T (3M, 3.70 GHz)
  • 8GB DDR4
  • 256GB SSD
  • Intel HD Graphics 530

209.00 лв.

159.00 лв.

Реновиран
Реновиран
-6%
Лаптоп HP EliteBook x360 1030 G3

ЛаптопHP EliteBook x360 1030 G3

  • Intel Core i7-8650U (8M, 1.90 GHz, до 4.20 GHz)
  • 16GB DDR4
  • 256GB SSD
  • Intel HD Graphics 620

739.00 лв.

689.00 лв.

Hop.BG - Вход



Вход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Регистрация


Желаете ли да получавате наши промоционални предложения чрез електронна поща?



Вход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Забравена парола

Напишете в полето отдолу пощата, с която сте се регистрирали на нашия сайт и ще получите на тази поща нова временна парола.

Hop.BG - Изпрати на приятел

Hop.BG - Търсене