en

Какво представляват Intel Core процесорите и какво ги различава?

06.08.2020    5 Харесвания 7982
Какво представляват Intel Core процесорите и какво ги различава?

Интел прави дебют през 2006г. на i Core процесорите си. От тогава са създадени почти една дузина модификации на i3, i5, i7. Почти петнадесет години по-късно все още има потребители, които задават един и същ въпрос -  по какво се различават i Core сериите?

 

Какви са разликите между Intel Core i3, i5 и i7?

 

Ако трябва с прости думи да обясним по какво се различават, тогава повечето i7 ще са по-добри от повечето i5, които ще са по-добри от повечето i3 процесори.

Дори от Интел ни насочват към това елементарно логическо заключение с наименованията, избрани за сериите – i3, i5 и i7. Въпреки, че цифрите не са показателни за характеристиките и реалните разлики между различните видове, като тактова честота и процесорни ядра, кеш памет, hyper thread, turbo boost, за които ще говорим в следващите редове.

 

По същество, идеята, която Интел искат да  предадат на потребителите си с тази класификация на CPU (Central processor unit) e:

  • Intel Core i3 ще достави адекватна производителност за най-обикновените задачи.
  • Intel Core i5 ще достави добра производителност за повечето задачи.
  • Intel Core i7 ще достави голяма производителност за най-тежките програми.

 

С развитието на компютърните технологии някои от по-старите Core i7 ще бъдат задминати по производителност от някои по-нови Core i5 модели. Но основно абревиатурата, избрана от Интел за име на тази фамилия процесори ни дава базова информация кой е по-добър.

 

Каква е производителността?

 

Тя се определя от няколко показателя. Ето и кои са те.

 

Брой ядра

 

В i Core семейството i3 разполагат с по-малко ядра от i5 и i7. С няколко изключения разбира се - осма генерация Core i3 разполагат с четири ядрени модели. Причината е, че те са насочени към бюджетните серии компютри.

Въпреки че ядрата не са всичко, колкото повече от тях има един CPU, толкова повече задачи (нишки) могат да бъдат обработвани в един и същ момент. Това означава, че компютър с повече ядра ще се справя по-добре със задачи, изискващи мултитаскинг. Като уеб сървъри, уеб браузъри, някои видове компютърни игри.

 

Тактова честота

 

Както можете да предположите, i5 процесорите биват значително по-производителни в сравнение с i3, поради по-високата тактова честота, повечето ядра и допълнителните софтуерни и хардуерни подобрения на Интел – Turbo boost и Hyper thread.

Intel Core i5 се произвеждат с четири ядра, поне преди деветата генерация на Интел (Coffee Lake), където те получават две допълнителни ядра.

Изобщо не е за чудене, че Core i7 предлагат по-добра средна тактова честота, повече ядра, повече кеш памет спрямо предходните две серии. Преди осмата генерация (Coffee Lake) голяма част от i7 CPU се предлагат с четири ядра. В осмата си серия Интел ги увеличават до осем физически ядра и тактови честоти до 3,6GHz.

Твърде вероятно е да се питате колко важна може да е тактовата честота. Отговорът е: много важна. Но трябва да имаме в предвид няколко неща, свързани с нея. Колкото е по-висока, толкова по-добре ще работи.

Но работата на CPU при високи тактови честоти води до отделяне на значително количество топлина. Поради това повечето процесори с много ядра работят на по-ниска тактова честота. Най-често при избора трябва да се реши между много ядрен CPU с ниска тактова честота или с по-малко ядра, но по-висока тактова честота.

 

Много софтуерни приложения са разработени да използват само едно ядро (нишка), докато други употребяват повече от две. Следователно при обработка на видео материали или компютърни игри, с повече ядра и ниска тактова честота ще донесат повече КПД, отколкото малко ядра и висока тактова честота. Ако сте запознати какъв софтуер ще използвате най-често на компютъра си, е препоръчително да прочетете какви са изискванията на тези програми към хардуера и компонентите на компютъра, вместо директно да си закупите най-скъпото устройство, което сте намерили.

 

Кеш памет

 

Другият показател, по който се разделят i Core процесорите на Интел.

Оперативната памет (RAM) и кеш паметта (cache memory) се използват като буфер за често използвана информация. Без наличието на тези два типа памет процесора ще трябва да разчита на твърдия диск за всичко, което ще забави всички процеси и най-обикновени задачи като отваряне на уеб браузър и сърфиране в интернет ще ни припомнят зората на глобалният интернет, когато единственият начин да достъпим интернет пространството беше чрез телефонни модеми, предлагащи скорости на теглене 2-3 килобайта.

Компютърните фенове над тридесет годишна възраст най-вероятно си спомнят как един филм от седемстотин мегабайта се теглеше за седмица, две. Но също така, докато сте логнати в интернет никой не можеше да използва телефонната линия, както и съседите в дуплекс.

Както се досещате, заради кеш паметта i7 процесорите са по-бързи от i5 и i5 - по-бързи от i3.

 

Технологиите Turbo Boost и Hyper Threading

 

Те са ексклузивни за интелските процесори и са ключови за разделението на i3, i5 и i7, защото не се поддържат от i3 и някои i5. Също така дават сериозно предимство при натоварена работна среда.

  • Turbo boost - позволява на CPU самостоятелно да повиши тактовата честота на ядрата си при сериозни изчислителни процеси. Това зависи от редица фактори като активни ядра, очаквано потребление на ток, прогнозирана консумация на енергия и общата отделена при работа топлина. Всички i5 и i7 на Интел разполагат с последните версии на Turbo Boost технологията, което им позволява да изпреварят със задачите всички i3 процесори.
  • Hyper Threading - еквивалент на Turbo Boost. В нормални работни условия (леки задачи) само една нишка (thread) се използва. Ако процесорът е двуядрен, възможните използвани нишки са две. Ако процесорът е четириядрен, нишките използвани едновременно са четири и т.н. Тази технология променя динамиката на работа драстично, защото позволява едно процесорно ядро да обслужва две нишки едновременно, чрез виртуализация. Това е и една от главните причини i7 да са най-желани от трите i Core серии, когато става въпрос за компютри.

 

Кой процесор да избера?

 

Ако искате компютър, който да работи дълго време и да е в крак с развиващите се софтуерни технологии, трябва да се запитате за какво точно ще го използвате.

Ако вършите едновременно много задачи ще е рентабилно да отделите повече пари за Core i5 или i7 CPU. Феновете на компютърните игри винаги ще предпочетат i7, защото е по-добре да сте близо до препоръчителните системни изисквания на софтуера, който ще използвате, вместо до минималните. Но ако единственото, което правите с компютъра е да проверявате онлайн пощата, интернет банкиране, четене на новини, слушане на музика или гледане на филми, най-вероятно ще сте напълно доволен от по-евтините Intel Core i3.

Друг много важен фактор е дали нещата, които ще правите с новия си компютър могат реално да използват специфичните технологии на Интел. Което означава, че трябва да потърсите допълнителна информация за използвания софтуер, дали поддържа работа с многоядрен процесор.

 

Надяваме се тази статия да ви е била полезна и да вземете добро решение при закупуване на следващия си процесор, както и да сме успели да разясним какви са основните разлики между i3, i5 и i7 на Интел. А в нашите магазини за компютри и лаптопи втора ръка ще намерите разнообразие от модели според вашите нужди - за дома и офиса, за професионална употреба, игри и други.

 

 

Предишна публикация Следваща публикация

Последни публикации

Последни публикации

Реновиран
Реновиран
-20%
Лаптоп HP EliteBook x360 1040 G6 2in1

ЛаптопHP EliteBook x360 1040 G6 2in1

  • Intel Core i5-8365U (6M, 1.60 GHz, до 4.10 GHz)
  • 16GB DDR4
  • 512GB SSD
  • Intel UHD Graphics for 8th Generation Intel Processors

789.00 лв.

631.00 лв.

Реновиран
Реновиран
-20%
Монитор HP Z Display Z24i

МониторHP Z Display Z24i

  • 24'' инча (60.96см)
  • 1920 x 1200
  • LED, IPS
  • 8ms

169.00 лв.

135.00 лв.

Реновиран
Реновиран
4 варианта
-5%
Смартфон Apple iPhone XR 64GB Black

СмартфонApple iPhone XR 64GB Black

  • Шестядрен (2x2.5 GHz Vortex + 4x1.6 GHz Tempest)
  • 3GB
  • 64GB
  • Apple GPU (4-core graphics)

399.00 лв.

379.00 лв.

Реновиран с леки следи от употреба
Реновиран с леки следи от употреба
-20%
Монитор Dell UltraSharp U2415B

МониторDell UltraSharp U2415B

  • 24'' инча (60.96см)
  • 1920x1200 WUXGA
  • LED, IPS
  • 6 мс

159.00 лв.

127.00 лв.

Реновиран
Реновиран
-20%
Лаптоп HP EliteBook 1050 G1

ЛаптопHP EliteBook 1050 G1

  • Intel Core i7-8850H (3M, 2.60 GHz, до 4.30 GHz)
  • 16GB DDR4
  • 512GB SSD
  • NVIDIA GeForce GTX 1050 (128-bit, 4GB GDDR5)

1299.00 лв.

1039.00 лв.

Hop.BG - Вход



Вход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Регистрация


Желаете ли да получавате наши промоционални предложения чрез електронна поща?



Вход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Забравена парола

Напишете в полето отдолу пощата, с която сте се регистрирали на нашия сайт и ще получите на тази поща нова временна парола.

Hop.BG - Изпрати на приятел

Hop.BG - Търсене