ᐉ Какво представляват Intel Core процесорите? | Hop.bg
  en

Какво представляват Intel Core процесорите и какво ги различава?

06.08.2020    0 Харесвания 351
Какво представляват Intel Core процесорите и какво ги различава?

Интел прави дебют през 2006г. на i Core процесорите си. От тогава са създадени почти една дузина модификации на i3, i5, i7. Почти петнадесет години по-късно все още има потребители, които задават един и същ въпрос -  по какво се различават i Core сериите?

 

Ако трябва с прости думи да обясним разликите между тях, тогава повечето i7 ще са по-добри от повечето i5, които ще са по-добри от повечето i3 процесори.

 

Дори от Интел ни насочват към това елементарно логическо заключение с наименованията, избрани за сериите – i3, i5 и i7. Въпреки, че цифрите не са показателни за характеристиките и реалните разлики между различните видове, като тактова честота и процесорни ядра, кеш памет, hyper thread, turbo boost.

 

По същество идеята, която Интел искат да  предадат на потребителите си с тази класификация на CPU (Central processor unit) e:

 

  • Intel Core i3 ще достави адекватна производителност за най-обикновените задачи
  • Intel Core i5 ще достави добра производителност за повечето задачи
  • Intel Core i7 ще достави голяма производителност за най-тежките програми

 

С развитието на компютърните технологии някои от по-старите Core i7 ще бъдат задминати по производителност от някои по-нови Core i5 модели. Но основно абревиатурата, избрана от Интел за име на тази фамилия процесори ни дава базова информация кой е по-добър.

 

Въпреки че ядрата не са всичко, колкото повече от тях има един CPU, толкова повече задачи (нишки) могат да бъдат обработвани в един и същ момент. Това означава, че компютър с повече ядра ще се справя по-добре със задачи, изискващи мултитаскинг. Като уеб сървъри, уеб браузъри, някои видове компютърни игри.

 

 В i Core семейството i3 разполагат с по-малко ядра от i5 и i7. С няколко изключения разбира се - осма генерация Core i3 разполагат с четири ядрени модели. Причината е, че те са насочени към бюджетните серии компютри.

 

Както можете да предположите, i5 процесорите биват значително по-производителни в сравнение с i3, поради по-високата тактова честота, повечето ядра и допълнителните софтуерни и хардуерни подобрения на Интел – Turbo boost и Hyper thread.

Intel Core i5 се произвеждат с четири ядра, поне преди деветата генерация на Интел (Coffee Lake), където те получават две допълнителни ядра.

 

Изобщо не е за чудене, че Core i7 предлагат по-добра средна тактова честота, повече ядра, повече кеш памет спрямо предходните две серии. Преди осмата генерация (Coffee Lake) голяма част от i7 CPU се предлагат с четири ядра. В осмата си серия Интел ги увеличават до осем физически ядра и тактови честоти до 3,6GHz.

 

Твърде вероятно е да се питате колко важна може да е тактовата честота. Отговорът е: много важна. Но трябва да имаме в предвид няколко неща, свързани с нея.

Колкото е по-висока, толкова по-добре ще работи.

Но работата на CPU при високи тактови честоти води до отделяне на значително количество топлина. Поради това повечето процесори с много ядра работят на по-ниска тактова честота. Най-често при избора трябва да се реши между много ядрен CPU с ниска тактова честота или с по-малко ядра, но по-висока тактова честота.

Много софтуерни приложения са разработени да използват само едно ядро (нишка), докато други употребяват повече от две. Следователно при обработка на видео материали или компютърни игри, с повече ядра и ниска тактова честота ще донесат повече КПД, отколкото малко ядра и висока тактова честота. Ако сте запознати какъв софтуер ще използвате най-често на компютъра си, е препоръчително да прочетете какви са изискванията на тези програми към хардуера и компонентите на компютъра, вместо директно да си закупите най-скъпото устройство, което сте намерили.

 

Има технологии, ексклузивни за интелските процесори, които са ключови за разделението на i3, i5 и i7, защото не се поддържат от i3 и някои i5. Технологии като Turbo boost и Hyper Threading дават сериозно предимство при натоварена работна среда. Една то тези отличителни технологии - Turbo boost - позволява на CPU самостоятелно да повиши тактовата честота на ядрата си при сериозни изчислителни процеси. Това зависи от редица фактори като активни ядра, очаквано потребление на ток, прогнозирана консумация на енергия и общата отделена при работа топлина.

Всички i5 и i7 на Интел разполагат с последните версии на Turbo Boost технологията, което им позволява да изпреварят със задачите всички i3 процесори.

 

Друго нещо разделящо i Core на Интел е кеш паметта.

 

Оперативната памет (RAM) и кеш паметта (cache memory) се използват като буфер за често използвана информация. Без наличието на тези два типа памет процесора ще трябва да разчита на твърдия диск за всичко, което ще забави всички процеси и най-обикновени задачи като отваряне на уеб браузър и сърфиране в интернет ще ни припомнят зората на глобалният интернет, когато единственият начин да достъпим интернет пространството беше чрез телефонни модеми, предлагащи скорости на теглене 2-3 килобайта.

 

Компютърните фенове над тридесет годишна възраст най-вероятно си спомнят как един филм от седемстотин мегабайта се теглеше за седмица, две. Но също така, докато сте логнати в интернет никой не можеше да използва телефонната линия, както и съседите в дуплекс.

 

Както се досещате, заради кеш паметта i7 процесорите са по-бързи от i5 и i5 - по-бързи от i3.

 

На края, но не на последно място, е Hyper Threading технологията. Примерът може би не е най-добрият, но когато става въпрос за увеличаване на мощта на процесорните ядра Hyper Threading е еквивалент на Turbo Boost.

 

В нормални работни условия (леки задачи) само една нишка (thread) се използва. Ако процесорът е двуядрен, възможните използвани нишки са две. Ако процесорът е четириядрен, нишките използвани едновременно са четири и т.н.

 

Технологията Hyper Threading променя динамиката на работа драстично, защото тя позволява едно процесорно ядро да обслужва, обработва две нишки едновременно, чрез виртуализация.

 

Това е и една от главните причини i7 да са най-желани от трите i Core серии, когато става въпрос за компютри. Не само защото се предлагат с най-много ядра, почти всички модели предлагат Hyper Threading и са способни да предложат доста повече нишки, от това което първоначално виждат клиентите по офертите.

 

 

Ако сте човек, искащ да закупи или сглоби компютър, който да работи дълго време и да е в крак с развиващите се софтуерни технологии, трябва да се запитате за какво точно ще го използвате.

 

Ако вършите едновременно много задачи ще е рентабилно да отделите повече пари за Core i5 или i7 CPU. Феновете на компютърните игри винаги ще предпочетат i7, защото е по-добре да сте близо до препоръчителните системни изисквания на софтуера, който ще използвате, вместо до минималните. Но ако единственото, което правите с компютъра е да проверявате онлайн пощата, интернет банкиране, четене на новини, слушане на музика или гледане на филми, най-вероятно ще сте напълно доволен от по-евтините Intel Core i3.

 

Друг много важен фактор е дали нещата, които ще правите с новия си компютър могат реално да използват специфичните технологии на Интел като Hyper Threading. Което означава, че трябва да потърсите специфична информация за използвания софтуер, дали поддържа работа с многоядрен процесор.

 

Надяваме се тази статия да ви е била полезна и да вземете добро решение при закупуване на следващия си процесор, както и да сме успели да разясним какви са основните разлики между i3, i5 и i7 на Интел.

 

 

Коментари(0)

0.00
0
0
0
0
0

Напиши коментар

1 2 3 4 5

Бележка:  HTML не е позволен!

Промоции

Последни публикации

Hop.BG - ВходВход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Регистрация


Желаете ли да получавате наши промоционални предложения чрез електронна поща?Вход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Забравена парола

Напишете в полето отдолу пощата, с която сте се регистрирали на нашия сайт и ще получите на тази поща нова временна парола.

Hop.BG - Изпрати на приятел

Hop.BG - Търсене