en

Как да изберем монитор за дизайн?

02.02.2022    1 Харесвания 2093
Как да изберем монитор за дизайн?

Ако сте фотограф, архитект, дизайнер на специални ефекти или игри и като цяло се занимавате с обработка на графики, изображения и видеа, то ви е необходим монитор от професионален клас. А с тази статия, ние от hop.bg, имаме за цел да ви дадем насоки как да изберете правилния модел. Ето на какво трябва да обърнете внимание:

  • технологията на дисплея, размер и резолюция;
  • точност на цветовете и цветова гама;
  • опции за калибриране;
  • дизайн и възможности за свързване.

В следващите редове ще ви разясним всеки един детайл. Това са важни характеристики, които един монитор за графична обработка трябва да притежава, за да ви бъде от полза за съответните цели.

 

Технология на дисплея, разделителна способност и диагонал на екрана

 

Професионалистите се нуждаят от екрани с наситени и реалистични цветове. Също и изображенията да са с ясно изразени линии и контури. Тези качества може да осигури дисплей с т.нар. IPS технология (In-Plane-Switching). Тя предоставя най-добра производителност. Ето и нейните предимства:

  • по-точни цветове – това е така, защото подсветката преминава по различен начин през LCD кристалите в сравнение със стандартните TN екрани.
  • по-широк набор от цветове - IPS дисплеите са с 8-битови панели (8 бита червено, зелено и синьо) и могат да осветят пълната 24-битова цветова палитра на типичния графичен процесор. Стандартните 6-битови панели разчитат на допълнителни стъпки за достигане на пълната цветова гама.
  • по-добри ъгли на видимост – ъгълът на гледане влияе върху равномерността на цвета. Когато гледате извън посочения ъгъл, изображенията губят своя контраст. А това влошаване затруднява вашата работа. При IPS дисплеите кристалите работят успоредно на устройството, а не перпендикулярно както е при TFT моделите. По този начин цветът и контрастът не се променят, независимо от какъв ъгъл гледате екрана. Обикновено са до 178 градуса по хоризонтала и вертикала.

 

По отношение на размера и разделителната способност тук от особено значение е какви са вашите дейности. Целта е да имате пълен изглед върху работата си, като същевременно имате място за ленти с инструменти. Препоръчва се минимален размер на дисплея от 24 инча. Но ако сте архитект, искате да редактирате повече от едно изображение или да работите с две приложения едновременно например, то по-големите екрани ще са ви по-удобни.

За резолюцията е важно да отбележим, че няма връзка с размера. Екраните с еднакъв размер могат да имат различни разделителни способности. Повечето професионалисти са склонни да избират 27-инчови или по-големи, с 4K резолюция за по-отчетлива и ясна картина.

 

Максимална точност на цветовете

 

Когато става въпрос за точност на дисплеите, тя до голяма степен зависи от няколко функции за създаване на реалистични изображения.

  • цветова гама - масива от цветове, които устройството може да показва.
  • цветово пространство - това е определена цветова комбинация. Трите най-често срещани са sRGB, Adobe RGB и ProPhoto RGB. Adobe RGB има по-широка гама в сравнение с sRGB, което означава, че има повече цветове, от които да избирате.

Например: Ако заснемете изображение с камера, която използва Adobe RGB и след това го гледате на sRGB дисплей, ще има липсващи цветове. Така че, ако гледате снимки на монитор с тясно цветово пространство, ще имате по-мътни и по-малко ярки изображения.

Професионалните монитори имат поне 90% sRGB и 70% Adobe RGB покритие (идеално за отпечатани изображения).

 

Калибриране на цветовете

 

Калибрирането на монитора включва тестване и настройка, за да се потвърди, че гамата от цветове, които показва, наистина съответства на дадения стандарт. Мониторите от професионален клас често имат предимството, че са предварително калибрирани. Това означава, че производителят е предприел допълнителна стъпка за извършване на съответните тестове и настройки.

 

Дизайн и интерфейси

 

Добре проектираният монитор ще повиши вашата ефективност и производителност. Елегантните модели с тънка рамка предоставят по-голяма работна площ. Също и възможност за ползване на два или повече дисплея един до друг, без рязка граница между тях. А повечето модели от професионалния клас имат и опции за завъртане, накланяне, монтаж на стена и други.

Освен стандартните видео портове – HDMI, Display port, DVI, VGA, много производители интегрират и т.нар. USB хъбове, които ефективно превръщат монитора в докинг станция. По този начин намалявате претрупването на работното ви място. Професионалните модели често използват и универсални двупосочни USB Type C конектори, способни да прехвърлят видео, данни и захранване през един кабел.


В заключение можем да кажем, че независимо дали сте художник, видео редактор или фотограф мониторът е един от основните ви работни инструменти. Затова и при избора на такъв не трябва да правите компромис с изброените по-горе характеристики. С моделите, предназначени за професионална употреба можете да бъдете спокойни и сигурни, че нюансите и като цяло детайлността и остротата на картината са максимално реалистични. По този начин работата ви ще е изпълнена по високи стандарти и няма да има разминавания с крайния продукт.

В нашия онлайн магазин ще намерите разнообразие от реновирани и реновирани с леки следи от употреба модели като UltraSharp на марката Dell, HP Z-серия и EliteDisplay, Eizo и много други. Сред тях ще откриете точния вариант, който да отговаря на бюджета и критериите ви за качество. 

Предишна публикация Следваща публикация

Последни публикации

Последни публикации

Реновиран
Реновиран
-15%
Смартфон Samsung Galaxy A41 64GB Prism Crush Black

СмартфонSamsung Galaxy A41 64GB Prism Crush Black

  • Осемядрен (2x2.0 GHz Cortex-A75 & 6x1.7 GHz Cortex-A55)
  • 4GB
  • 64GB
  • Вградена

319.00 лв.

269.00 лв.

Реновиран
Реновиран
-9%
Смартфон Apple iPhone 13 256GB, Blue

СмартфонApple iPhone 13 256GB, Blue

  • Шестядрен (2x3.23 GHz Avalanche + 4x1.82 GHz Blizzard)
  • 4GB
  • 256GB
  • Apple GPU (4-core graphics)

1099.00 лв.

999.00 лв.

Реновиран
Реновиран
2 варианта
-9%
Лаптоп Apple MacBook Pro A2141 (2019)

ЛаптопApple MacBook Pro A2141 (2019)

  • Intel Core i7-9750H (12M, 2.60 GHz, до 4.50 GHz)
  • 16GB DDR4
  • 512GB SSD
  • AMD Radeon Pro 5300M (128 bit, 4GB GDDR6)

2099.00 лв.

1899.00 лв.

Реновиран с леки следи от употреба
Реновиран с леки следи от употреба
-6%
Смартфон Samsung Galaxy S21 5G 128GB Phantom Gray

СмартфонSamsung Galaxy S21 5G 128GB Phantom Gray

  • Осемядрен (1x2.9 GHz Cortex-X1 & 3x2.80 GHz Cortex-A78 & 4x2.2 GHz Cortex-A55)
  • 8GB
  • 128GB
  • 6.2 инча (15.74см)

479.00 лв.

449.00 лв.

Реновиран
Реновиран
-10%
Смартфон Apple iPhone SE (2020) 64GB Black

СмартфонApple iPhone SE (2020) 64GB Black

  • 6-ядрен (2x2.65 GHz Lightning + 4x1.8 GHz Thunder)
  • 3GB
  • 64GB
  • Apple GPU (4-core graphics)

369.00 лв.

329.00 лв.

Hop.BG - Вход



Вход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Регистрация


Желаете ли да получавате наши промоционални предложения чрез електронна поща?



Вход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Забравена парола

Напишете в полето отдолу пощата, с която сте се регистрирали на нашия сайт и ще получите на тази поща нова временна парола.

Hop.BG - Изпрати на приятел

Hop.BG - Търсене