en

Как да изберем сървър?

22.03.2022    2 Харесвания 1755
Как да изберем сървър?

В днешно време сървърите са неразделна част от нашето онлайн присъствие, макар и да не ги виждаме. Приложението им варира в почти всяка дейност, като например социалните мрежи, интернет сайтовете, които използваме, та чак до сложни изчисления, с които нашите компютри не биха се справили. В тази статия ще разкажем повече за предназначението им.

 

За какво се използват сървъри?

 

Може би най-известната употреба на сървърите е за обикновените интернет потребители на уеб хостинг или съхранение на данни. Всички интернет сайтове се намират на тези мощни компютри, било то базирани в Data Center или друго място. За големите онлайн платформи са необходими достатъчно ресурси от RAM памет (могат да бъдат стотици, а понякога хиляди GB) и място за съхранение на данни поради големия брой потребители, които достъпват информация. Представете си всички видеоклипове и снимки в социалните мрежи. Те се намират физически в няколко свързани помежду си дейта центрове, които се състоят от множество свързани сървъри. Подобна е методиката на съхранение на статиите в любимите ви сайтове, музиката, която слушате през приложенията на телефона си и други.

Голямата изчислителна мощ на сървърите им позволява да са полезни и за сложни изчисления. Това се случва благодарение на множеството многоядрени процесори и голямото количество рам памет.

В големите организации се използват за по-лесно и по-сигурно предаване на данни между служителите. Това се случва чрез създаване на собствена локална мрежа от компютри, като сървъра се използва за връзка между тях. Това подпомага работата на системните администратори, които могат да инсталират ъпдейти, приложения и да правят дистанционно настройки на служителите. Така се елиминира нуждата от посещение на техници в различни градове или държави, както и се ограничава нужния брой на компютърните специалисти.

В днешно време хардуерните сървъри все по-често влизат в употреба и за интернет базираните игри. Поради големия брой геймъри, които се забавляват заедно е нужен голям ресурс, за да се предостави качествено изживяване в игрите.

 

Къде се монтират сървърите?

 

Възможностите за местоположение зависят от натовареността и приложението. Те имат нужда от някои по-специфични условия, спрямо домашните компютри. Това например са бърз интернет, непрекъснато захранване, контрол на температурата и ниво на прах в средата, в която се намират. За това най-често се намират в Data центрове, създадени специално за нуждите им. Възможно е използването и в собствени помещения, ако отговарят на определени условия. Изискванията са породени от нуждата за работа без дори и минимално прекъсване. Това се подсигурява като се свържат няколко независими енергоизточника с голяма мощност. По същите причини се използва интернет, който е многократно по-бърз от домашния. За да не се прекъсва работата, всеки сървър е оборудван с поне 2 захранвания и поне 2 LAN карти за връзка с интернет.

 

Има ли възможност за ъпгрейд на сървър?

 

На този въпрос е сравнително лесно да отговорим. Възможностите са почти без ограничения! Често се срещат до 4 на брой многоядрени процесори Intel Xeon в машините. Оперативната памет (RAM) зависи от броя на процесорите, но в днешни дни се срещат поне 8 слота за всеки процесор и може да се увеличи до 3TB. Ако все пак и това не ви е достатъчно, то може да се направи сървърен клъстер. Това е комбиниране на 2 или повече сървъра за работа като едно. Така споделените ресурси стават неограничени.


Как се осигурява непрекъснатата им работа?

 

Както споменахме по-горе в статията, всяка машина разполага с поне 2 захранвания. Това позволява да използваме 2 независими енергоизточника. Също така при дефект в някое от захранванията, то другото може да поеме натоварването. Това позволява подмяна на захранващия блок без изключване на компютъра.

Рам паметта в тези машини е по-различна от тази на стандартно PC. Поддръжката на „корекция на грешки“ предпазва от загуба на информация или от предаване на грешни данни. Същото се отнася и за процесорите.

Хард дисковете също са по-специфични. Често се използват SAS дискове, които позволяват много по-висока скорост на въртене на елементите в механичния диск и от това следва по-висока скорост на четене и запис на данни. Използването на множество HDD или SSD в RAID режим пък позволява постоянен backup. Друго предимство на RAID контролерите е работата на паметта за данни синхронизирано и така се достигат по-високи скорости на четене и записване. По подобие на захранванията, тук също можем да подменяме дефектирал диск без изключване или рестартиране. Поради честата употреба в клъстери и при голям брой дискове се получават леки вибрации и повишение на температурата в корпуса на сървъра. За това е необходимо да се използват само HDD или SSD предназначени за целта.

Стандартизирането на размерите позволява монтаж в шкафове, наречени Rack. Те са специално пригодени за лесен достъп и добро охлаждане. Така се осигурява непрекъсната работа, лесна подмяна на компоненти без да се местят машините, подобрена подредба на кабели и други.

 

Може ли да се инсталира Windows?

 

Отговорът е ДА, но тук има някои особености. Поради спецификите, в повечето случаи машините разполагат с повече РАМ отколкото Windows 10 Home поддържа. Също така в потребителските операционни системи липсват множество драйвери и функции, които да поддържат работата на някои от компонентите. Един от вариантите е да се инсталира профилираната OS Windows 10 Server. Тя е предназначена за работа с този тип техника и предлага множество възможности за конфигуриране и поддръжка, както на място, така и дистанционно.
Ако пък желаете по-прецизни настройки, то тогава трябва да се инсталира Linux. Отново трябва да се съобрази конкретната дистрибуция и версията. Това е масово предпочитаният вариант от големите компании.

 

Колко струват и от къде да купя сървър?

 

Цената на тези устройства варира в много големи граници. Възможностите са закупуването им както като нови, така и като сървъри втора ръка. Цената на новите е най-малко четирицифрена и много лесно и бързо надвишава 10 000 лв. Поръчват се след избор на конфигурация, за чиято реализация отнема известно време на производителите и доставчиците.

В hop.bg можете да откриете по-евтини сървъри втора употреба, които не отстъпват по качество от новите. Все пак както споменахме по-горе, целта им е непрекъсната работа и издръжливост за дълго време. Така можете да се сдобиете с устройство, което е надеждно и налично, без да чакате дълго време за подготвянето му. Най-важното е, че цената му би била няколко пъти по-ниска от нов, както и че предлагаме възможност за конфигуриране според желанието на клиента.

Предишна публикация Следваща публикация

Последни публикации

Последни публикации

Реновиран
Реновиран
-12%
Монитор Dell P2414Hb

МониторDell P2414Hb

  • 24 инча (60.96см)
  • 1920x1080 Full HD
  • LED, IPS
  • 8ms

159.00 лв.

139.00 лв.

Реновиран
Реновиран
-5%
Мобилна работна станция HP ZBook 15 G6

Мобилна работна станция HP ZBook 15 G6

  • Intel Core i7-9850H (12M, 2.60 GHz, до 4.60 GHz)
  • 32GB DDR4
  • 512GB SSD
  • NVIDIA Quadro T2000 (128-bit, 4GB GDDR5)

1669.00 лв.

1569.00 лв.

Реновиран с леки следи от употреба
Реновиран с леки следи от употреба
3 варианта
-15%
Смартфон Apple iPhone 12 64GB White

СмартфонApple iPhone 12 64GB White

  • Шестядрен (2x3.1 GHz Firestorm + 4x1.8 GHz Icestorm)
  • 4GB
  • 64GB
  • Apple GPU (4-core graphics)

699.00 лв.

589.00 лв.

Реновиран
Реновиран
-5%
Мобилна работна станция Dell Precision 7540

Мобилна работна станция Dell Precision 7540

  • Intel Core i7-9850H (12M, 2.60 GHz, до 4.60 GHz)
  • 32GB DDR4
  • 1TB SSD
  • NVIDIA Quadro T1000 (128-bit, 4GB GDDR5)

1709.00 лв.

1609.00 лв.

Реновиран
Реновиран
3 варианта
-12%
Таблет Apple iPad 10.2 7th Gen (2019) 128GB Wi-Fi+LTE Space Gray

ТаблетApple iPad 10.2 7th Gen (2019) 128GB Wi-Fi+LTE Space Gray

  • Четириядрен 2.34 GHz (2x Hurricane + 2x Zephyr)
  • 3GB
  • 128GB
  • PowerVR Series7XT Plus (six-core graphics)

479.00 лв.

419.00 лв.

Hop.BG - Вход



Вход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Регистрация


Желаете ли да получавате наши промоционални предложения чрез електронна поща?



Вход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Забравена парола

Напишете в полето отдолу пощата, с която сте се регистрирали на нашия сайт и ще получите на тази поща нова временна парола.

Hop.BG - Изпрати на приятел

Hop.BG - Търсене