en

Как да изберем монитор?

12.06.2020    2 Харесвания 19856
Как да изберем монитор?

Избирането на монитор не винаги е лесна задача. Има редица показатели, с които трябва да се съобразим преди покупка. А разнообразието от модели, които се предлагат често ни обърква. И тъй като техника не се избира по цвят и външност, ние от hop.bg, ще ви дадем няколко насоки как да вземете правилното решение.

 

Също както при закупуването на лаптоп или настолен компютър и тук е важно да уточним за какви цели ще се ползва:

  • за игри;
  • за професионална употреба – графичен дизайн, CAD приложения;
  • за ежедневна работа вкъщи или в офиса – филми, документи, интернет сърфиране.
     

Необходимо е да се вземе под внимание и:

  • диагоналът и разделителната способност (резолюцията) на екрана;
  • пространството, с което разполагаме на работното ни място;
  • колко време прекарваме пред монитора;
  • тип матрица;
  • ергономичност.

 

Често потребителите не отдават значение на тези показатели. Разбира се, напълно нормално е преди всичко да се съобразите с бюджета, с който разполагате. А също и с вашите лични предпочитания за дизайн. Но не бива да пренебрегваме факта, че правилният избор на дисплей ще увеличи ефективността на работа и ще намали риска за здравето. В крайна сметка целта е да се сдобиете с устройство, което ще ви върши работа и ще оправдае очакванията ви.

 

В нашия онлайн магазин hop.bg ще намерите разнообразие от монитори за всякакви нужди. Следва да ви представим важни характеристики, които ще определят кой е подходящ за вас, а именно: тип матрица, размер на дисплея, резолюция, покритие на екрана, вградени конектори и функции и др.

 

Тип матрица

 

Това е най-важната характеристика, определяща качеството на картината. Основните видове са:

 

TN (Twisted Nematic), TN+Film

Този тип е най-масов и е често срещан при евтини монитори. Характеризира се с бързо време за реакция и опресняване на картината. Подходяща за гледане на филми и клипове, работа с документи, игри, но не е подходящ за графичен дизайн.

Предимства – бърза, евтина, енергоспестяваща.

Недостатъци - по-малък зрителен ъгъл, по-слаб контраст, не толкова добро цветово възпроизвеждане.

 

IPS (In-Plane Switching)

monitor setup

Характеризира се с по-наситени и реални цветове на картината, широки ъгли на видимост, високи нива на контраст и яркост. Подходящ за професионална употреба – графичен дизайн, анимации, фото и видео обработка, игри.

Предимства – високо качество и детайлност на изображенията, най-добри визуални ъгли.

Недостатъци – скъпа, повече време за реакция, проявява Backlight bleed (отслабване на подсветката).

 

Съществуват и разновидности като AH-IPS, H-IPS, E-IPS и други. Различните производители предлагат този тип матрица със свои обозначения. Възможно е да има отклонения и минимални разлики в цветовете и контраста между различните видове.

 

PVA/MVA

Най-общо казано този тип матрица е съвкупност от предимствата на горните два типа. Характеризира се с бърза скорост на реакция, широки зрителни ъгли, висок контраст и отлично представяне в черно-сивата скала. Подходяща за продължително четене, обработка на текст, интернет сърфиране, филми.

Предимства – отлично черно, изображенията са по-меки и приятни за очите.

Недостатъци – при някои разновидности се проявява Backlight bleed.

 

Размер на дисплея и разделителна способност

 

Изборът на диагонал на екрана до голяма степен зависи от предназначението на монитора, работното ви място и разбира се вашия личен избор.

По-големите екрани ви предоставят по-голяма работна площ, позволяват работа с няколко отворени приложения едновременно без да имате затруднения при преглед на съдържанието. Най-масовите са 22-24 инча, подходящи за филми и офис приложения. Но ако работите с чертежи, графики и 3D анимации, може би ще ви е необходим по-голям екран – 27 инча например.

Резолюцията също е важна за определяне на качеството на картината и работната площ. От нея зависи детайлността, гладкостта и контурите на изображенията. Всички монитори имат зададена разделителна способност по подразбиране, така че да получите оптимален изглед за съответния диагонал. Най-често срещаните разделителни способности са HD или 720p, FullHD или 1080p, 2K, QHD или 1440p, както и 4K (или UHD). Колкото по-висока е резолюцията, то толкова по-ясно ще е изображението.

Що се отнася до съотношението на страните на екрана, широките монитори са подходящ заместител при работа с два монитора. Съотношението им е от 21:9 до 32:9. Втория вариант показва точно толкова площ, колкото 2 стандартни монитора 16:9.

 

Ергономичност и функционалност

 

Тези показатели съвсем не са за подценяване. Важно е да определим с какви входове/портове трябва да разполага, както и има ли възможност за регулиране на дисплея и стойката. Интерфейсите (HDMI, DVI, VGA, Display port) трябва да са изцяло съобразени с компютъра или лаптопа, който използваме.

Повечето модели разполагат и с опции за промяна на височината на стойката и наклона на дисплея, така че потребителят да настрои екрана до нивото на очите си за оптимален зрителен ъгъл и комфорт при работа. А ергономичността е от изключителна важност, особено за работа в офис.

Друга възможна функционалност е завъртане на екрана до 90 градуса в режим „портрет“. Тази настройка улеснява работата с документи във формат А4 и изображения в портретен режим, както и разглеждане на уеб страници с по-малко скролване.

monitor set-up

От съществено значение е и покритието на екрана – матово или гланцово. Масово предпочитани са матовите дисплеи, заради тяхното предимство, а именно – елиминира отблясъците на светлината и по този начин се намалява умората на очите.

И не на последно място ще отбележим показателя „яркост“. Тя е различна според различните видове матрици. Може да бъде 200, 250, 300, 400 и повече нита. Ако работите на място с много осветителни тела, много светлина или на открито, то ви трябва дисплей с голяма яркост.

 

До тук се запознахме с основните характеристики на този тип устройства. Но само да познаваме техническите детайли не е достатъчно. Именно затова ще дадем и кратки насоки за избор на монитор според неговото предназначение.

 

Монитор за дизайн

 

Ако се занимавате с обработка на снимки, видеа, правите 3D анимации, проектирате сгради и т.н., то ще ви е необходим професионален монитор. В тази категория спадат модели с IPS матрици, матово покритие, високи резолюции и диагонали на екрана над 24 инча. Често възниква нуждата от допълнителен екран, затова и професионалистите предпочитат варианти с тънка рамка. Също и разнообразие от опциите за свързване с компютър и периферия. Защо професионалният монитор трябва да разполага с тези спецификации и други важни детайли – ще разгледаме в отделна тема.

 

Геймърски монитор

 

Тук е важно да знаем, че игрите изискват висока честота на опресняване на екрана – 120-140 Hz. Тъй като графиките са тежки, детайлни и много динамични. Някои геймърски монитори имат опция за регулиране на черното и бялото, за да подпомогнат играта. А други имат и брояч на кадрите в секунда (FPS). Функции като G-Sync и FreeSync позволяват автоматично регулиране на опресняването според възможностите на компютъра и изискванията на играта. Така картината изглежда още по-плавна и с по-малко лаг. За да се възползвате от тези функции е нужно и хардуерът на компютъра ви да ги поддържа.

Някои геймъри предпочитат модели с извит дисплей, за да са „в играта“. За други пък е важно диагонала да е поне 24 или 27 инча. От значение са и портовете. Те трябва да са съобразени с тези на видео картата – HDMI, DVI, Display port. В отделна статия ще разгледаме по-подробно какво друго трябва да притежава един LCD екран, за да го наречем геймърски.

 

Монитор за офис и домашна употреба

 

Като цяло този клас е с най-голямо разнообразие – от 19 до 27 инча и нагоре и с най-различни опции за настройка. Някои разполагат с вградени камери и говорители, което ги прави подходящи за онлайн бизнес срещи или обучение. Всеки един модел би ви свършил чудесна работа както в офиса, така и у дома. Тук отново следва да се съобразим с какви портове разполага компютъра или лаптопа ни, за да избегнем търсенето и допълнителните разходи за преходници. Но, ако прекарвате повече от 8 часа на ден пред компютъра, то също е редно да търсите варианти с IPS матрица и матово покритие, за да не се натоварват очите ви. Повече съвети за избор на монитор за дома и офиса ще дадем в отделна тема.

 

Моделите монитори, които се предлагат в Hop.bg са от висок клас на доказани производители – Dell, HP, Fujitsu, Lenovo, Philips, BenQ, Eizo, Samsung и др. Разбира се, нито марката, нито външния вид определят качеството на продукта.

Служителите на hop.bg са насреща да отговорят на вашите въпроси и да ви дадат насоки при избора. И не на последно място – получавате гаранция от 12 месеца.

Предишна публикация Следваща публикация

Последни публикации

Последни публикации

Реновиран
Реновиран
-20%
Лаптоп HP EliteBook 840 G6

ЛаптопHP EliteBook 840 G6

  • Intel Core i7-8665U (8M, 1.90 GHz, до 4.80 GHz)
  • 16GB DDR4
  • 512GB SSD
  • Intel UHD Graphics for 8th Generation Intel Processors

589.00 лв.

471.00 лв.

Реновиран с леки следи от употреба
Реновиран с леки следи от употреба
-20%
Лаптоп HP EliteBook 850 G6

ЛаптопHP EliteBook 850 G6

  • Intel Core i7-8565U (8M, 1.80 GHz, до 4.60 GHz)
  • 16GB DDR4
  • 512GB SSD
  • Intel UHD Graphics for 8th Generation Intel Processors

779.00 лв.

623.00 лв.

Реновиран
Реновиран
-20%
Компютър Lenovo ThinkCentre M700 USFF

КомпютърLenovo ThinkCentre M700 USFF

  • Intel Core i3-6100T (3M, 3.20 GHz)
  • 8GB DDR4
  • 256GB SSD
  • Intel HD Graphics 530

149.00 лв.

119.00 лв.

Реновиран
Реновиран
-20%
Компютър Lenovo ThinkCentre M910S SFF

КомпютърLenovo ThinkCentre M910S SFF

  • Intel Core i5-7400 (6M, 3.00 GHz, до 3.50 GHz)
  • 8GB DDR4
  • 256GB SSD
  • Intel HD Graphics 630

279.00 лв.

223.00 лв.

Реновиран
Реновиран
-20%
Монитор HP Z23N G2

МониторHP Z23N G2

  • 23 инча (58.42см)
  • 1920x1080 Full HD
  • LED, IPS
  • 5 мс

159.00 лв.

127.00 лв.

Hop.BG - Вход



Вход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Регистрация


Желаете ли да получавате наши промоционални предложения чрез електронна поща?



Вход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Забравена парола

Напишете в полето отдолу пощата, с която сте се регистрирали на нашия сайт и ще получите на тази поща нова временна парола.

Hop.BG - Изпрати на приятел

Hop.BG - Търсене