en

Как да изберем смартфон?

25.06.2020    1 Харесвания 5576
Как да изберем смартфон?

Отговорът на този въпрос изглежда труден поради съществуването на стотици модели устройства, предлагани от десетки производители.

Само, че основният пазарен дял 53.9%, се държи от трите най-големи производителя – Samsung (21.8%), Huawei (17.6%) и Apple (14.5%). Това прави избора за хора, доверяващи се на доказалия се с качество производител на мобилни телефони по-тесен.

Въпреки, че в началото на 2020г. се вижда спад на световния пазар за смартфони, това можем да отдадем на външни фактори, които няма да имат постоянно влияние върху производството и продажбите. Дори тенденцията, е че потребителите все повече зависят от смартфона си и изравняването в пазарните дялове на водещите производители е показателно за прогресивното подобряване на мобилните телефони, вече станали неразделна и необходима част от нашия живот.

 

Операционна система

 

Основният фактор, който разделя смартфоните е операционната система.
За момента двете основни са Android - разработка на Google и iOS - разработка на Apple. А след като американското правителство забрани на американски фирми да купуват мрежово оборудване от Huawei и на Google да предлага Android на Huawei, последните обявиха разработката на собствена операционна система за мобилни устройства, което би ги направило автономни и най-вероятно би увеличило пазарния им дял, когато тази операционна система стане факт.

 

Защо да изберем iOS 

 

 • По-лесна за употреба, интуитивна, препоръчва се за първо устройство.
 • Предлага по-добра сигурност, защита на личните данни.
 • Добра комуникация между всички устройства на Apple, ползващи iOS.

 

Вижте всичките ни устройства с Apple iOS

 

Защо да изберем Android

 

 • Висока функционалност, потребителска персонализация, тясно обвързана с десетките Google услуги.
 • Предлага се от почти всички известни брандове.
 • По-ниска цена на устройствата.

 

Вижте всичките ни устройства с Android

 

Ако вече имате опит с компютър или таблет, работещ с една от операционните системи и сте доволни от услугите и начина на управление, най-добрият вариант е да си закупите мобилен телефон, използващ същата операционна система.
Задължително е да отбележим, че най-често използваните приложения като мейл клиент, GPS навигации, cloud услуги и т.н. са достъпни и на двете платформи или може да се намери алтернативна апликация, която да извършва същите услуги както оригиналната, недостъпна на платформата избрана от вас.

При закупуване на приложения, апликации и смяна на смартфона платеният лиценз е ваша собственост и просто трябва да си изтеглите приложението и на новото Ви устройство. Това се предлага и от двете операционни системи.

 

Екран

 

iphone vtora rykaГолемината на екрана е важна за повечето потребители, подобрява удоволствието от гледане на филми, видеоклипове.

Четенето на статии, книги и имейли сравнително се улеснява от по-големите екрани.
Но големият екран изтощава батерията на мобилното устройство. Петдесет процента от изразходената енергия се използва от дисплея.
Цената не би следвало да е проблем, всеки производител предлага мобилни устройства с големи екрани в ниските и средните ценови класове, което позволява на всички потребители да се възползват.

 

Нов или втора ръка?

 

Новите телефони са по-мощни от старите модели и респективно по-скъпи. По-старите модели ще работят бавно, дори има вероятност да не стартират приложението, което искате да използвате.

Тази ситуация е различна при двете основни операционни системи. При Android устройствата работят бавно с течение на времето, докато при iOS няма промяна в бързината на работа, дори и след няколко години употреба.

Ъпдейти за ОС също са от значение за добрата работа и защитата на личните данни.
Неписаното правило е, че смартфоните подлежат на софтуерни актуализации за сигурността около две години след пускане модела на пазара. Като изключение правят специфични серии – Google Pixel, чиито устройства продължават да получават софтуерни ъпдейти дори и след изтичане на производствената гаранция.
Нашият съвет, ако сте решили да си закупите употребяван смартфон е да се насочите към моделите на Apple, чиято софтуерна поддръжка изглежда по-дълготрайна. А самите устройства работят по същия начин, дори и след няколко годишна употреба. Въпреки, че и флагман моделите с Android ще вършат чудесна работа, закупени втора употреба.
Имайте предвид че, без значение какъв модел си закупите, в един момент ще е твърде стар да се справя адекватно дори с най-елементарните задачи като сърфиране в интернет, ползване на чат програми, Viber, Facebook messenger и т.н..

 

Памет за съхранение на информация

 

Тук всеки трябва да прецени внимателно според интересите и нуждите си, защото все по-често новите смартфони, без значение от операционната система, не разполагат със слот за увеличаване на вградената памет. Облачните сървъри (Cloud) предлагат решение, но са обвързани с месечни такси.

Шестнадесет гигабайта вградена памет (16GB) може да побере около 10 000 снимки или 4 000 песни. Имайте предвид, че тази памет се ползва за ОС, ъпдейти и инсталирани приложения. Не можете да използвате вградената памет на 100% за снимки, музика, клипове.

 

Камера

 

Смартфоните предлагат качествени снимки, но все пак има разлика от модел до модел и от марка до марка.

В рекламите най-често сравнение между камери на различни смартфони се прави с мегапикселите, но по-голямо значение за качеството на снимката или видеото имат ISO, яркост, снимане при ниска осветеност, намаляване на страничния шум.

Препоръчително е на живо да изпробвате как снима камерата на харесан от вас модел, във физически магазин или да сравните снимки, направени с това устройство и публикувани онлайн.

 

android vtora rykaКолко време издържа батерията?

 

Батериите продължават да са гореща тема на дискусии и подобряване на издръжливостта. Размери и капацитет се разработват постоянно от производителите.

Но в крайна сметка начина, по който използвате вашия смартфон е от най-голямо значение за времето, което батерията ще издържи без зареждане.
Светещият екран изразходва 50% от използваната енергия.

 

 

В онлайн магазина ни hop.bg, както и  в нашите шоуруми – София, Плевен, Русе и Варна ще намерите разнообразие от втора ръка, но реновирани и преоценени смартфони Apple iPhone и телефони с Android.

Предлаганите от нас продукти са с високо качество, отлично техническо състояние, което съответства на моделите като нови, както и с гаранция до 12 месеца.

 
 
 
Предишна публикация Следваща публикация

Последни публикации

Последни публикации

Реновиран
Реновиран
Спести 150 лв.
Мобилна работна станция HP ZBook 15 G4

Мобилна работна станция HP ZBook 15 G4

 • Intel® Xeon E3-1505M V6 (8M, 3.00 GHz, до 4.00 GHz)
 • 32GB DDR4
 • 512GB SSD
 • NVIDIA Quadro M2200 (128-bit, 4GB GDDR5)

1679.00 лв.

1529.00 лв.

Реновиран
Реновиран
-17%
Компютър Fujitsu Esprimo Q556

КомпютърFujitsu Esprimo Q556

 • Intel Core i3-6100T (3M, 3.20 GHz)
 • 8GB DDR4
 • 500GB HDD
 • Intel HD Graphics 530

229.00 лв.

189.00 лв.

Реновиран
Реновиран
Спести 50 лв.
Лаптоп Dell Latitude 7480

ЛаптопDell Latitude 7480

 • Intel Core i5-7300U (3M, 2.60 GHz, до 3.50 GHz)
 • 8GB DDR4
 • 256GB SSD
 • Intel HD Graphics 620

489.00 лв.

439.00 лв.

Реновиран с леки следи от употреба
Реновиран с леки следи от употреба
Спести 50 лв.
Лаптоп Apple MacBook Pro A1398 (2013)

ЛаптопApple MacBook Pro A1398 (2013)

 • Intel Core i7-4980HQ (6M, 2.80 GHz, до 4.00 GHz)
 • 16GB DDR3
 • 512GB SSD
 • NVIDIA GeForce GT 750M (128-bit, 4GB DDR3)

799.00 лв.

749.00 лв.

Реновиран с леки следи от употреба
Реновиран с леки следи от употреба
Спести 100 лв.
Смартфон Apple iPhone 12 64GB Blue

СмартфонApple iPhone 12 64GB Blue

 • Шестядрен (2x3.1 GHz Firestorm + 4x1.8 GHz Icestorm)
 • 4GB
 • 64GB
 • Apple GPU (4-core graphics)

949.00 лв.

849.00 лв.

Hop.BG - ВходВход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Регистрация


Желаете ли да получавате наши промоционални предложения чрез електронна поща?Вход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Забравена парола

Напишете в полето отдолу пощата, с която сте се регистрирали на нашия сайт и ще получите на тази поща нова временна парола.

Hop.BG - Изпрати на приятел

Hop.BG - Търсене