en

Как да изберем смартфон?

25.06.2020    1 Харесвания 5993
Как да изберем смартфон?

Отговорът на този въпрос изглежда труден поради съществуването на стотици модели устройства, предлагани от десетки производители.

Само, че основният пазарен дял 53.9%, се държи от трите най-големи производителя – Samsung (21.8%), Huawei (17.6%) и Apple (14.5%). Това прави избора за хора, доверяващи се на доказалия се с качество производител на мобилни телефони по-тесен.

Въпреки, че в началото на 2020г. се вижда спад на световния пазар за смартфони, това можем да отдадем на външни фактори, които няма да имат постоянно влияние върху производството и продажбите. Дори тенденцията, е че потребителите все повече зависят от смартфона си и изравняването в пазарните дялове на водещите производители е показателно за прогресивното подобряване на мобилните телефони, вече станали неразделна и необходима част от нашия живот.

 

Операционна система

 

Основният фактор, който разделя смартфоните е операционната система.
За момента двете основни са Android - разработка на Google и iOS - разработка на Apple. А след като американското правителство забрани на американски фирми да купуват мрежово оборудване от Huawei и на Google да предлага Android на Huawei, последните обявиха разработката на собствена операционна система за мобилни устройства, което би ги направило автономни и най-вероятно би увеличило пазарния им дял, когато тази операционна система стане факт.

 

Защо да изберем iOS 

 

  • По-лесна за употреба, интуитивна, препоръчва се за първо устройство.
  • Предлага по-добра сигурност, защита на личните данни.
  • Добра комуникация между всички устройства на Apple, ползващи iOS.

 

Вижте всичките ни устройства с Apple iOS

 

Защо да изберем Android

 

  • Висока функционалност, потребителска персонализация, тясно обвързана с десетките Google услуги.
  • Предлага се от почти всички известни брандове.
  • По-ниска цена на устройствата.

 

Вижте всичките ни устройства с Android

 

Ако вече имате опит с компютър или таблет, работещ с една от операционните системи и сте доволни от услугите и начина на управление, най-добрият вариант е да си закупите мобилен телефон, използващ същата операционна система.
Задължително е да отбележим, че най-често използваните приложения като мейл клиент, GPS навигации, cloud услуги и т.н. са достъпни и на двете платформи или може да се намери алтернативна апликация, която да извършва същите услуги както оригиналната, недостъпна на платформата избрана от вас.

При закупуване на приложения, апликации и смяна на смартфона платеният лиценз е ваша собственост и просто трябва да си изтеглите приложението и на новото Ви устройство. Това се предлага и от двете операционни системи.

 

Екран

 

iphone vtora rykaГолемината на екрана е важна за повечето потребители, подобрява удоволствието от гледане на филми, видеоклипове.

Четенето на статии, книги и имейли сравнително се улеснява от по-големите екрани.
Но големият екран изтощава батерията на мобилното устройство. Петдесет процента от изразходената енергия се използва от дисплея.
Цената не би следвало да е проблем, всеки производител предлага мобилни устройства с големи екрани в ниските и средните ценови класове, което позволява на всички потребители да се възползват.

 

Нов или втора ръка?

 

Новите телефони са по-мощни от старите модели и респективно по-скъпи. По-старите модели ще работят бавно, дори има вероятност да не стартират приложението, което искате да използвате.

Тази ситуация е различна при двете основни операционни системи. При Android устройствата работят бавно с течение на времето, докато при iOS няма промяна в бързината на работа, дори и след няколко години употреба.

Ъпдейти за ОС също са от значение за добрата работа и защитата на личните данни.
Неписаното правило е, че смартфоните подлежат на софтуерни актуализации за сигурността около две години след пускане модела на пазара. Като изключение правят специфични серии – Google Pixel, чиито устройства продължават да получават софтуерни ъпдейти дори и след изтичане на производствената гаранция.
Нашият съвет, ако сте решили да си закупите употребяван смартфон е да се насочите към моделите на Apple, чиято софтуерна поддръжка изглежда по-дълготрайна. А самите устройства работят по същия начин, дори и след няколко годишна употреба. Въпреки, че и флагман моделите с Android ще вършат чудесна работа, закупени втора употреба.
Имайте предвид че, без значение какъв модел си закупите, в един момент ще е твърде стар да се справя адекватно дори с най-елементарните задачи като сърфиране в интернет, ползване на чат програми, Viber, Facebook messenger и т.н..

 

Памет за съхранение на информация

 

Тук всеки трябва да прецени внимателно според интересите и нуждите си, защото все по-често новите смартфони, без значение от операционната система, не разполагат със слот за увеличаване на вградената памет. Облачните сървъри (Cloud) предлагат решение, но са обвързани с месечни такси.

Шестнадесет гигабайта вградена памет (16GB) може да побере около 10 000 снимки или 4 000 песни. Имайте предвид, че тази памет се ползва за ОС, ъпдейти и инсталирани приложения. Не можете да използвате вградената памет на 100% за снимки, музика, клипове.

 

Камера

 

Смартфоните предлагат качествени снимки, но все пак има разлика от модел до модел и от марка до марка.

В рекламите най-често сравнение между камери на различни смартфони се прави с мегапикселите, но по-голямо значение за качеството на снимката или видеото имат ISO, яркост, снимане при ниска осветеност, намаляване на страничния шум.

Препоръчително е на живо да изпробвате как снима камерата на харесан от вас модел, във физически магазин или да сравните снимки, направени с това устройство и публикувани онлайн.

 

android vtora rykaКолко време издържа батерията?

 

Батериите продължават да са гореща тема на дискусии и подобряване на издръжливостта. Размери и капацитет се разработват постоянно от производителите.

Но в крайна сметка начина, по който използвате вашия смартфон е от най-голямо значение за времето, което батерията ще издържи без зареждане.
Светещият екран изразходва 50% от използваната енергия.

 

 

В онлайн магазина ни hop.bg, както и  в нашите шоуруми – София, Плевен, Русе и Варна ще намерите разнообразие от втора ръка, но реновирани и преоценени смартфони Apple iPhone и телефони с Android.

Предлаганите от нас продукти са с високо качество, отлично техническо състояние, което съответства на моделите като нови, както и с гаранция до 12 месеца.

 
 
 
Предишна публикация Следваща публикация

Последни публикации

Последни публикации

Реновиран
Реновиран
-24%
Компютър HP ProDesk 600 G3 SFF

КомпютърHP ProDesk 600 G3 SFF

  • Intel Core i5-6500 (6M, 3.20 GHz, до 3.60 GHz)
  • 8GB DDR4
  • 256GB SSD
  • Intel HD Graphics 530

289.00 лв.

219.00 лв.

Реновиран
Реновиран
-18%
Монитор Dell P2422H

МониторDell P2422H

  • 23.8 инча (60.45см)
  • 1920x1080 Full HD
  • LED, IPS
  • 8 ms

219.00 лв.

179.00 лв.

Реновиран
Реновиран
2 варианта
-11%
Монитор Lenovo ThinkVision T24i-10

МониторLenovo ThinkVision T24i-10

  • 23.8 инча (60.45см)
  • 1920x1080 Full HD
  • WLED, TN
  • 4 мс

179.00 лв.

159.00 лв.

Реновиран
Реновиран
-8%
Лаптоп HP ProBook 640 G4

ЛаптопHP ProBook 640 G4

  • Intel Core i5-8250U (6M, 1.60 GHz, до 3.40 GHz)
  • 16GB DDR4
  • 256GB SSD
  • Intel UHD Graphics 620

469.00 лв.

429.00 лв.

Реновиран
Реновиран
-8%
Лаптоп HP EliteBook 840 G6

ЛаптопHP EliteBook 840 G6

  • Intel Core i7-8565U (8M, 1.80 GHz, до 4.60 GHz)
  • 16GB DDR4
  • 256GB SSD
  • Intel UHD Graphics for 8th Generation Intel Processors

609.00 лв.

559.00 лв.

Hop.BG - Вход



Вход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Регистрация


Желаете ли да получавате наши промоционални предложения чрез електронна поща?



Вход Бизнес клиентиРегистрация на дилъри и b2b клиенти

Hop.BG - Забравена парола

Напишете в полето отдолу пощата, с която сте се регистрирали на нашия сайт и ще получите на тази поща нова временна парола.

Hop.BG - Изпрати на приятел

Hop.BG - Търсене